19 Temmuz 2000 21:00

Betona tutsak değiliz!

Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci, binlerce yıllık mimari geleneğinin yok sayılmasının bedelinin depremde ağır ödendiğini belirtti.

Paylaş
Betona tutsak değiliz!
TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci, Türkiye'nin tarihsel ve kültürel mirasının dünyanın en zengin mirası olduğunu belirterek, binlerce yıllık geleneksel mimarinin unutulması nedeniyle depremde büyük facia yaşandığını söyledi.
Oktay Ekinci, Marmara ve Boğazları Belediyeleri Birliği Meclis Toplantısı öncesinde Ataköy Tatil Köyü'nde düzenlenen "İmar yönetmelikleri, Deprem ve Tarihi Yerlerin Korunması" konulu eğitim semineri çerçevesinde, slayt gösterisi eşliğinde bir konferans verdi.
Ekinci, Avrupa ülkelerinde tarihsel dokunun korunduğunu belirterek, "Hiçbir Avrupa kenti tarihi dokusunu yıkıp yerine yeni yapılaşmayla kimliğini ortadan kaldırmamaktadır. Üstelik bizim kentlerimiz 2000 ila 5000 yıllıktır. Fakat Avrupa kentlerinin en yaşlısı 700 yaşındadır. Örneğin Berlin, 12. yüzyılda bir köydü, ama İstanbul 2000 yıl önce dünya güzeli bir şehirdi. Bizim tarihsel kültürel mirasımız dünyanın en zengin mirasıdır. Bunu savunmak da geleceği kimlikli kılmanın önkoşuludur" dedi.
Yüksek konuta izin yok
Ekinci, daha sonra Avrupa ve Türkiye'deki bazı kentlerdeki imar uygulamalarını karşılaştırmalı olarak anlattı. Avrupa'da, yüksek binaların yapımına kentin dışında belirlenen bir alanda izin verildiğini, bu bölümün imara açılmadan önce metro ve öteki altyapısının gerçekleştirildiğini belirten Ekinci, yüksek binaların konut amaçlı kullanılmasına izin verilmediğine dikkati çekti. Ekinci, Avrupa ülkelerinde turizm amacıyla gökdelen oteller inşa edilmediğini, yapılan otellerin kentlerin silüetlerine uygun olarak projelendirildiğini anlattı.
17 Ağustos depreminde çok kayıp verilmesinin temel nedenlerinden birinin geleneklerden uzaklaşılması olduğunu kaydeden Ekinci, "Bu topraklarda yüzlerce ve binlerce yıldır atalarımız dünyada depreme en dayanıklı yapı kültürünü geliştirmişlerdir. Fakat Türkiye'de özellikle 1950'lerden sonra geleneklerden kopan, modernleşme adına tarihten kopan, bir toprak ve arazi rantının yarattığı imar anlayışı içinde tarihi yapılarımızdan ilham kaynağı alma kültürümüzden ve alışkanlıklarımızdan uzaklaştık" dedi. Ekinci, Türkiye'de en eskisi henüz 65 yaşında olan betonarme karkas binalara yüklenildiği ve tutsak kalındığı; binlerce yıllık geleneksel mimari unutulduğu için depremde büyük bir facia yaşandığını söyledi.
Tarihi binalar arsa değil!
Ekinci, depremde 2-3 katlı binaların ayakta kaldığını, apartmanların ise yıkıldığını kaydederek, deprem bölgesindeki çok sayıda geleneksel yöntemle yapılmış eski yapının bu felaketi hasarsız atlattığını söyledi. Ekinci, tarihi binalara genellikle "arsa" gözüyle bakılmasını da eleştirdi.
ÖNCEKİ HABER

SEKA'da sürekli eylem

SONRAKİ HABER

'ABD-Japonya ittifakına son verilsin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...