19 Temmuz 2000 21:00

Kıbrıs'ta binler sokakları doldurdu

Lefkoşa İnönü Meydanı'nı dolduran binlerce Kuzey Kıbrıslı, memleketin esas sahiplerinin kendileri olduğunu haykırdı. Kıbrıslılar, Denktaş'ı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı'nı istifaya çağırdı.

Paylaş
Kıbrıs'ta binler sokakları doldurdu
Nazlı Şahin
Kuzey Kıbrıs halkı, memleketin esas sahiplerinin kendileri olduğunu ve bundan sonra da mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar. Önceki gün Lefkoşa İnönü Meydanı'nı dolduran binlerce Kıbrıslı saat 20.00'den itibaren "Kahrolsun faşizm", "Bu memleket bizim", "Denktaş istifa", "Bu memleketi biz yöneteceğiz", "Kıbrıs'ta barış engellenemez", "Basına özgürlük, baskılara son" sloganlarıyla baskılara karşı çıktılar.
Mitingin sunuculuğunu yapan eski Milletvekili Ahmet Derya, açılış konuşmasında, "Birileri bizleri hain ilan ediyor" diyerek, memleketine sahip çıkanın vatan haini ilan edildiğini söyledi. Avrupa Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent miting alanında slogan ve alkışlarla karşılanırken sık sık "Basına özgürlük, baskılara son" sloganı atıldı.
Memleketlerine sahip çıktılar
Derya, Türkiye halkının ve Kıbrıs Türk halkının karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını ifade ederek, halkın gerçekleri gördüğünü söyledi. Halkların birleşmesine en güzel örneğin miting alanında verildiğini söyleyen Derya, alanda halkların sevgi, barış ve kardeşlik içinde kucaklaştıklarını dile getirdi. "Tüm yaşamlarını halkları birbirine düşman etmeye adayanlar, bu memleketin sesini duysunlar" diyen Derya, insanlara vatan haini diyerek kimsenin vatan hainliğine soyunmaması gerektiğini vurguladı.
Bazılarının bu topraklarına görevleri gereği bağlı olduklarını belirten Derya, kendilerinin ise topraklarına yaşamları gereği bağlı olduklarını kaydetti.
Daha sonra Yurtsever Birlik Hareketi (YBH)'nden İzzet İzcan da bir konuşma yaparak, başbakanın halkın üzerine askeri sürdüğünü itiraf ettiğini ve cumhurbaşkanının da başbakanın konuşmasını kendisinin istediğini hatırlatarak, böyle bir cumhurbaşkanının Kıbrıs Türk halkını temsil edemeyeceğini dile getirdi.
35 örgütten insanların bu mitingle memleketlerine sahip çıktıklarını belirten İzcan, bundan sonra da memlekete sahip çıkacaklarını vurguladı.
Mitingde konuşma yapanlardan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, ekonomiyi, askeri, polisi Kıbrıs Türklerinin yönetmesi gerektiğini belirterek, "Bu ülkede olmadık acıları yaşayan Kıbrıs Türk'ü bu ülkenin efendisidir" dedi.
Talat, hangi partiden olursa olsun insanların düzen, adalet ve hukuk için birlikte mücadele etmeleri gerektiğini söyleyerek, Türkiye'nin hazırladığı ekonomik paketi dayatanların, bu halkın baskılara ve işkencelere karşı koyacağını bilmesi gerektiğini ifade etti.
Komplolarının batağına düştüler
Talat'ın konuşması sırasında alana gelen Avrupa Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent kitle tarafından "Basına özgürlük baskılara son" sloganıyla, büyük bir coşku içinde karşılandı. Kitle, Levent'e oldukça yoğun sevgi gösterisinde bulunurken, Levent de bir konuşma yaparak, yıllardan beri böyle bir kalabalık görmediğini söyledi.
Tutuklandığında kendisini öldürmedikleri takdirde, çıkınca silahın kendisinde olacağını söylediğini ifade eden Levent, silahının kalemi olduğunu dile getirdi. "Onlar yenildiler, kurdukları komplonun batağına kendileri gömüldüler" diyen Levent, bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını kaydetti.
Avrupa Gazetesi Yayın Yönetmeni Şener Levent, mitingin tarihe geçecek bir gün olduğunu belirterek, bundan sonra bir komplo yapılamayacağını ve memleketin sahibinin kendileri olduğunu vurguladı. Levent'in konuşması sık sık sloganlarla kesilirken, "Kıbrıs inlesin, Denktaş dinlesin", "Denktaş istifa, komutan istifa", "Asıl hain Denktaş'tır" sloganları atıldı.
Saat 22.00'de sahneya çıkan SOS Müzik Grubu şarkılarıyla kitleyi coşturdu. Basının ilgisinin oldukça yoğun olduğu mitingi Yerel TV kanalları görmezden geldi. Miting, Avrupa ve Kıbrıs, Yeni Düzen gazeteleri dışındaki yerel gazetelerde de oldukça küçük yer buldu.
ÖNCEKİ HABER

Romantizmin doruk noktası

SONRAKİ HABER

SEKA'da sürekli eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...