19 Temmuz 2000 21:00

4 tutuklu ölüm sınırında

Kırklareli Cezaevi'nde bulunan dört tutuklunun itirafçılık dayatmaları nedeniyle başka bir cezaevine sevk talebiyle başlattıkları açlık grevi 65. gününde.

Paylaş
4 tutuklu ölüm sınırında
Kırklareli Cezaevi'nde bulunan dört tutuklunun başka bir cezaevine sevk talebiyle başlattıkları açlık grevi artık ölüm sınırına dayandı. Tutukluların her an yaşamlarını yitirebilecekleri belirtiliyor.
Kırklareli Cezaevi'ne giderek tutuklularla görüşen heyet üyeleri, dün, Sultanahmet Adliyesi önünde düzenledikleri basın toplantısıyla gözlemlerini aktardılar. Açıklamada, dört tutuklunun ölümle yüz yüze olduğu ve kaybedilecek zamanın bulunmadığı belirtilerek, özellikle devletin bu ölümlere göz yummasının cinayet olacağına dikkat çekildi.
İtirafçı cezaevi olarak nitelendirilen Kırklareli Cezaevi'nde bulunan tutuklular Selçuk Güngör, R. Şevket Yılmaz, Fikret Eski ve Turan Obay'ın itirafçılık dayatmaları nedeniyle başka bir cezaevine nakledilmek istemi ile başlattıkları açlık grevinin 65'inci gününe girmesi üzerine hukukçular, insan hakları savunucuları ve partiler harekete geçti.
Yetkililer duyarsız
Önceki gün Kırklareli Cezaevi'ne giderek, incelemelerde bulunan ve gözlemlerini aktarmak isteyen İstanbul Barosu Cezaevi Çalışma Grubu, İHD İstanbul Şubesi, ÇHD, DBP, EMEP, HADEP, ÖDP, SİP ve doktor Saffet Özcan'ın oluşturduğu heyet bazı tutuklu yakınları ile birlikte Sultanahmet Adliyesi önüne gelerek, basın açıklaması yaptı. Ancak polisin basın açıklamasının yapılmasına bir takım sınırlamalar getirmek istemesi gerginliğe neden oldu. Grup adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Barosu Cezaevi Çalışma Grubu'ndan Avukat Kemal Aytaç; Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Erdem Karayılmaz, Cezaevi Müdürü Vahap Yıldırım ve açlık grevinde bulunan dört tutuklu ile sorunun çözümü için görüştüklerini belirtti. Aytaç, tutukluların insani olan talepleri karşısında, cezaevi idaresinin duyarsız kaldığını söyledi.
Durum acil ve ciddi
Durumun acil ve ciddi olduğunu belirten Aytaç, tutukluların rahatsızlıklarını şöye sıraladı: "Açlık grevine bağlı aşırı halsizlik, yaygın kas ağrıları, baş dönmesi, ışığa ve sese duyarlılık, kulak çınlaması, konsantrasyon bozukluğu, uyanıklık kusuru, halisünasyonlar ve midede kramp şeklinde ağrılar, aşırı kilo kaybı ve idrar yaparken yanma."
Aytaç, tutuklulardan Selçuk Güngör'ün durumunun daha ağır olduğunu belirterek, bu kişinin sol kolunu kullanamadığını gözlemlediklerini söyledi. Cezaevi idaresine de sert eleştiriler getiren Aytaç, tutukluların Kırklareli'de hastane bulunmasına rağmen ring araçlarıyla Edirne'ye götürüldüklerini ancak yine de tedavi edilmeden geri getirildiklerini söyledi. Aytaç, cezaevi müdürünün bu şekilde davranarak ölümleri hızlandırdığını kaydeti. Aytaç, tutukluların ölümle yüzyüze olduğunu belirterek, 'devletin koruması altında bulunan tutukluların yine devletin inadı ve hukuk dışı uygulamaları nedeniyle ölmelerine göz yumulmasının cinayet olacağını' söyledi.
Öte yandan yazılı açıklama yapan Özgür Hukuk Bürosu, tutukluların taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

Sendikal baraj kaldırılsın

SONRAKİ HABER

Suça ortak olmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...