19 Temmuz 2000 21:00

Sendikal baraj kaldırılsın

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Türk-İş, DİSK ve Hak-İş'e bağlı sendikaların toplusözleşme yetkisini düşürmesinin yankıları sürüyor.

Paylaş
Sendikal baraj kaldırılsın
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 'sendikasızlaştırma operasyonu'na tepki büyüyor. Özellikle Türk-İş'in baraj konusunda patron örgütü TİSK'le aynı içerikteki açıklamalarını protesto eden sendikalar, 12 Eylül'ün çalışma yasalarındaki ürünü olan sendikal barajların demokratik olmadığını söylediler ve kaldırılmasını istediler.
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, TİSK'le aynı zamanda Çalışma Bakanlığı'na gönderdiği bir yazıyla, "12 Eylül öncesine döneriz", "Sarı sendikacılık doğar" gibi gerekçelerle yüzde 10 barajının kaldırılmasına karşı çıkmıştı. Oysa Türk-İş'e bağlı pek çok sendika Meral gibi düşünmüyor.
Öztaşkın: Aşağı çekilsin
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Çalışma Bakanlığı'nın barajı bir tehdit olarak kullandığını, oysa resmi rakamların doğru olmadığını herkesin bildiğini belirterek, "Gerek özelleştirme gerekse IMF politikalarına karşı gelişmekte olan işçi hareketini kırmaya ve boğmaya yönelik bir girişimdir. Her türlü mücadelede aktif olarak yerini almış sendikaların baraj engeline takıldığını görüyoruz" dedi. Öztaşkın, barajların tamamen kaldırılmasından değil, ama yüzde 2'lere çekilmesinden yana olduklarını ifade etti.
Ayçin: Mutlaka kaldırılmalı
Türk-İş Başkanlar Kurulu'nda her gündeme geldiğinde işkolu barajının kaldırılması yönünde görüş bildirdiklerini söyleyen Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Bayram Meral'in baraj konusundaki açıklamalarına katılmadığını bildirdi. "Ne tesadüftür ki TİSK Başkanı da aynı şeyi söylüyor" diyen Ayçin, sendikal hareketin gelişmesi açısından barajın mutlaka kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Polat: Demokratik değil
Yüzde 10 barajı uygulamasının demokratik olmadığını ifade eden TEKSİF Sendikası Genel Başkanı Zeki Polat, "Yüzde 10 bana göre Türk sendikacılığını yozlaştırdı. Ama birileri çıkarları doğrultusunda yüzde 10 kalsın diyorsa, bu onların sorunu. Türk-İş'in başkanı demokratik olmayan bir şeyi savunuyorsa onu kendisine sormak lazım" diye konuştu.
Topçu: Meral ne yapıyor?
Yüzde 10 işkolu barajının 12 Eylül hukukunun bir ürünü olduğuna ve yıllardır kaldırılması için mücadele ettiklerine dikkat çeken TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu ise şunları söyledi: "Bayram Meral ve Refik Baydur'un yüzde 10 barajını savunmaları çok masum gelmiyor bana. Türk-İş'e bağlı TÜMTİS'in, Koop-İş'in ve DİSK'e bağlı sendikaların üyelerinin çıkarlarını korumakla görevli bir sendikacının böyle bir açıklaması düşündürücüdür." Amacın işçilerin örgütsüz hale getirilmesi olduğunu belirten Topçu, Meral'in baraj kalkarsa sarı sendikacılığın doğacağı şeklindeki açıklamasına ise "Peki şimdi kendisi ne yapıyor? Sarı sendikacılık yapmıyor mu?" diye karşılık verdi.
150 bin işçi TİS hakkını kaybediyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yüzde 10 işkolu barajını aşamadıkları gerekçesiyle Türk-İş'e bağlı TÜMTİS ve Koop-İş, DİSK'e üye Tekstil İşçileri Sendikası, Gıda-İş, Tümka-İş, Basın-İş, Sosyal-İş ve Nakliyat-İş ile Hak-İş'e üye Öz Ağaç-İş ve bağımsız Banksisen'in toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini düşürmüştü. Sözleşme yetkisinin düşürülmesi ile birlikte 148 bin 569 işçi toplu pazarlık hakkını kaybediyor. Karar, 18 Temmuz Salı günkü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
ÖNCEKİ HABER

POAŞ hukuktan kaçırılıyor

SONRAKİ HABER

4 tutuklu ölüm sınırında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa