19 Temmuz 2000 21:00

POAŞ hukuktan kaçırılıyor

POAŞ, hakkında açılan mahkeme sonucu beklenmeden ve devir süresi dolmadan Türkiye İş Bankası AŞ ve Doğan Şirketler Grubu Konsorsiyumu'na verilmek isteniyor.

Paylaş
POAŞ hukuktan kaçırılıyor
Şaibeli bir şekilde özelleştirilen Petrol Ofisi AŞ (POAŞ)'de şimdi de devir sıkandalı yaşanıyor. POAŞ, hakkında açılan mahkeme sonucu beklenmeden ve devir süresi dolmadan Türkiye İş Bankası AŞ ve Doğan Şirketler Grubu Konsorsiyumu'na verilmek isteniyor. Devir sözleşmesini imzalamak için Türkiye İş Bankası AŞ ve Doğan Şirketler Grubu ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yoğun toplantılar yaptığı öğrenildi.
Gelişmelerle ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, 90 günlük devir süresinin 23 Temmuz'da dolacağını hatırlatarak, "Ama devir işlemini bu hafta içinde bitirmek istiyorlar" dedi.
Mahkeme sonucu beklenmiyor
POAŞ'ın hukuktan kaçırıldığını söyleyen Öztaşkın, "Bizim mahkememiz vardı. Mahkemede son derece sağlam hukuki delillerimiz vardı. Fakat mahkeme sürekli olarak bir biçimde oyalandı. Mahkeme sonucu beklenmeden bir devir yapmak istiyorlar. Bu bizce hem hukuka aykırı, hem de etik kurallarına aykırı" diye konuştu. Petrol-İş Sendikası'nın ortaya koyduğu iddiaların şu ana kadar çürütülmediğini ifade eden Öztaşkın, sözlerini şöyle sürdürdü: "İddialarımız sağlam dayanaklara dayanmasaydı; şu ana kadar bu mahkeme çoktan sonuçlanmış olurdu. Ama iddialarımız sağlam olduğu için mahkeme bir şekilde bugüne kadar oyalandı. Bunu ısrarla vurguluyorum. Hukuk çiğneniyor, yasalar göz ardı ediliyor."
POAŞ'ın şaibeli bir şekilde devredilmek istenmesine tepki gösteren Petrol-İş Sendikası, POAŞ'ın Mersin, İzmit, Aliağa, İstanbul, Malatya, Ankara ve Samsun işletmelerinde "işe geç başlama" eylemi başlattı. Eylemlerin cuma gününe kadar süreceği bildirildi.
Aliağa'da öfke
Devir işlemine tepki gösteren POAŞ Aliağa İşletmesi işçileri, kurumun özelleştirilmesini protesto için, işe 1 saat geç başladılar. İşlerine servis araçlarıyla gelen işçiler, her günkü gibi dış kapıdan geçerek görev yaptıkları binalara gitmek yerine, araçlardan dış kapıda indiler. Saat 08.00'de işbaşı yapmaları gerekirken bir süre dış kapıda bekleyen ve daha sonra binalara yürüyen işçiler, saat 09.00'da işbaşı yaptılar.
İşçiler, yürüyüş sırasında, "Direne direne kazanacağız", "Ekmek yoksa barış da yok" sloganları attılar. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İskender Büyükçolak, Petrol Ofisi kapısında yaptığı konuşmada, kurumun özelleştirilmesini protesto etmek için bugünden başlayarak 3 gün üst üste, Türkiye'deki tüm Petrol Ofisi bölge müdürlüklerinde işe geç başlama eylemi yapılacağını söyledi.
Eylemler sürecek
Hatay'ın İskenderun ilçesinde Petrol Ofisi Bölge Müdürlüğü'nde çalışan işçi ve memurlar, POAŞ'ın özelleştirilmesine tepki gösterdiler. Petrol-İş Şube Başkanı Nezir Genç, işçi ve memurlarla düzenlediği basın toplantısında, özelleştirmeye karşı açtıkları davanın sürdüğüne işaret etti. Genç, "POAŞ'ın özelleştirilmesi kararı ve ihale iptali için Danıştay 10. Dairesi Başkanlığı nezdinde dava açtık. Hukuk mücadelemiz devam ediyor" dedi.
Ülke genelinde POAŞ'a ait işyerlerinde özelleştirmeye karşı eylem başlatıldığını anlatan Nezir Genç, şöyle konuştu: "İskenderun'da işçi ve memur 250 çalışan 3 gün süreyle sabah 08.00 ile 09.00 arasında işbaşı yapmayacak. Amacımız devlet malına zarar vermek değil, ülkenin çıkarlarını savunmaktır. Bu eylemlerden sonuç alamadığımız takdirde eylemleri ağırlaştıracağız."
ÖNCEKİ HABER

ABD'den Çin-Rusya zirvesine yanıt

SONRAKİ HABER

Sendikal baraj kaldırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...