19 Temmuz 2000 21:00

ABD'den Çin-Rusya zirvesine yanıt

Vladimir Putin'in Çin ziyareti, tüm dünyayı defalarca yok edecek kadar silaha sahip emperyalistler arasındaki ağız dalaşını alevlendirdi.

Paylaş
ABD'den Çin-Rusya zirvesine yanıt
Rusya lideri Vladimir Putin'in Çin ziyareti etkisini gösterdi. ABD'nin kurmayı planladığı yeni füze sistemi NMD'ye karşı Çin Devlet Başkanı Jian Zemin ve Putin'in imzaladıkları belge ABD'nin tepkisine yol açtı. Öte yandan, Çin'deki temaslarını tamamlayan Putin, Kuzey Kore'ye geçti.
'Size karşı değil'
Putin-Zemin görüşmesinin ardından bir açıklama yapan ABD yönetimi, ulusal bir füze savunma sistemi oluşturma projesinde henüz son karara varılmadığını belirterek, füze savunmasına karşı çıkan Rusya ve Çin'e, "Bu proje size karşı değil" güvencesi verdi. Ortadoğu barış görüşmelerinin devam ettiği Camp David'de gazetecilere açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, ulusal füze savunma sisteminin ne Rusya'yı, ne de Çin'i hedef aldığını, sistemin uzun menzilli balistik füze tehdidiyle başa çıkmak için kurulmasının düşünüldüğünü ileri sürdü. Beyaz Saray Sözcüsü Joe Lockhart da, "Putin'in bu konudaki görüşlerini açıkça ifade ettiği biliniyor. ABD Başkanı Bill Clinton'ın Rusya ziyareti sırasında da bu konu iki lider arasında ele alınmıştı. G-8 zirvesinde daha ayrıntılı bir tartışma olacaktır" diye konuştu. Lockhart, "Clinton, halen Savunma Bakanı William Cohen'in konu hakkındaki önerilerini bekliyor. Kararını da 4 temel kriter üzerinde verecek" dedi. Bu kriterler, "tehdit değerlendirmesi, sistemin fizibilitesi, maliyeti ve Amerikan güvenliği üzerindeki etkinliği" olarak sıralandı. Zemin ve Putin, Pekin'de yayınladıkları ortak açıklamada, ABD'nin ulusal füze savunma planlarını kınayarak, bu planların sürdürülmesi halinde ciddi güvenlik sonuçlarının ortaya çıkabileceği uyarısında bulunmuşlardı.
Yeni dönem
Öte yandan, Çin, Rusya Devlet Başkanı Putin'in ziyaretiyle "Çin-Rusya ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini" bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhu Bangzhao, düzenlediği basın toplantısında, Çin ve Rusya devlet başkanları arasında bugün imzalanan belgelerin, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni yüzyıldaki genel gelişme çerçevesini oluşturduğunu söyledi. Zhu, Çin ve Rusya'nın, birbirlerini desteklemek, yakın işbirliği yapmak ve diğer ülkelerle dayanışma içine girmekle, hegemonyacılığa ve kuvvet siyasetine karşı çıkacaklarını ve dünyanın çok kutupluluk yönünde gelişmesi sürecini hızlandırmak için önemli rol oynayabileceklerini söyledi.
Putin: 'Sessiz kalmayacağız'
Temaslarının ardından basına açıklamalarda bulunan Putin ise, Moskova ve Pekin'in ABD'nin yeni sistemine sessiz kalmayacağını belirtti. Putin daha sonra resmi ziyaret amacıyla Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a gitti. Putin, Sunan Havaalanı'nda K. Kore lideri Kim Jong-il tarafından karşılandı. Kuzey Kore'yi ziyaret eden ilk Rus lideri olan Putin, Jong-il ile iki kez bir araya gelecek. Putin'in ziyareti, Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Rusya'nın Güney Kore ile ilişkilerini yakınlaştırmasından sonra, iki ülke arasında kötüleşen ilişkilere yeni bir düzen verilmesi ve ekonomik ilişkilerin iyileştirilmesi amacını taşıyor.
ABD, Güney Kore ile ilişkilerini yeniden iyileştirmeye başlayan Kuzey Kore'yi ABD'nin Asya kıtasına yöneltmeyi planladığı füzeleri için gerekçe olarak gösteriyor. ABD, Kuzey Kore'nin gelişmiş silahları bulunduğunu ileri sürüyor.Güney Kore'den davet
Güney Kore, Kuzey Kore'ye, iki ülke liderlerinin geçen ayki zirvesinde ele alınan konuların takibi için gelecek ay Seul'e üst düzey heyet göndermesi önerisinde bulundu. Başbakan Li Han-dong, Kuzeyli meslektaşı Hong Song Nam'a gönderdiği mektupta, iki hükümetin, 27-29 Temmuz'da Seul'de bakanlar düzeyinde görüşmeler yapmasını önerdi. Li, bir bakan başkanlığındaki heyetlerin 5'er kişiden oluşabileceğini belirtti. Bu öneri kabul edilirse, üst düzey bir Kuzey Koreli yetkili 1992'den beri ilk kez Seul'ü ziyaret etmiş olacak. Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung ve Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il 13-15 Haziran'da tarihi zirve için bir araya gelmişlerdi.
ÖNCEKİ HABER

Sağlıkçının sağlığı tehlikede

SONRAKİ HABER

POAŞ hukuktan kaçırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...