18 Temmuz 2000 21:00

Delilsiz 'casusluk' tutmadı

"Casusluk" iddiasıyla günlerdir gözaltında tutulan Avrupa Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, Astsubay Vasfi Tütüncü ve eşi Pembe Tütüncü, dün tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Paylaş
Delilsiz 'casusluk' tutmadı
"Casusluk" iddiasıyla günlerdir gözaltında tutulan Avrupa Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, Astsubay Vasfi Tütüncü ve eşi Pembe Tütüncü, dün tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Davanın dün görülen 5. duruşmasında iddia makamının, "Zanlıların tutukluluk hallerinin 8 gün daha sürmesi" talebini reddeden mahkeme, Kuzey Kıbrıs dışına çıkmamak koşuluyla zanlıları serbest bırakırken, dava sonuçlanana kadar zanlıların pasaportlarına el konulmasını kararlaştırdı.
Şener Levent, astsubay ve eşi yine mahkeme salonuna getirilirken, yine mahkeme önünde toplanan grup tarafından alkışlarla ve "Kahrolsun faşizm", "Birlik, mücadele, dayanışma", "Susma, sustukça sıra sana gelecek" sloganlarıyla karşılandılar. Saat 13.15'te başlayan mahkemede Hakim Emine Dizdarlı, skandala dönüşen yargılamanın bundan böyle aynı şekilde gitmesinin, kişilerin hak ve hürriyetlerini açıktan ihlal etmek anlamına geleceğini belirtti.
Dizdarlı, şu açıklamayı yaptı: "Birkaç zamandır tutukluluk hallerinin devam ettiği zanlıların dosyalarının tarafımdan yapılan incelemelerinde, iddia makamının ortaya koyduğu kaset ve fotoğraflarda, suç unsuru bulunmadığı görülmüştür. İddia makamı tanıklığı sırasında yeterli bilgiler sunulamamış, avukatların sorularına karşı sessiz kalınmıştır. İstedikleri 8 gün daha tutukluluk talebi doğru olmadığı inancındayım. Kişilerin hak ve hürriyetini kısatlamak tahkikatın ve soruşturmanın gidişatını etkilemeyeceği kararındayım. Bu yüzden zanlıların serbest bırakılması gerekmektedir. Ana tahkikat devam edecektir. Zanlılar KKTC dışına çıkamayacak. Pasaportlarına dava sonuçlanana kadar el konulacaktır."
Denktaş'a göre komplo yok
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, aralarında gazetecilerin de bulunduğu bazı kişilerin casusluk suçlamasıyla tutuklanmasında "hiçbir şekilde komplo olmadığını" ileri sürdü Denktaş, bugün bir heyeti kabulünde yaptığı açıklamada, emniyet güçlerinin kendisine iki buçuk saat süren bir brifing verdiğini belirterek, gönül rahatlığıyla olayda komplo veya kasıt olmadığını söyleyebileceğini kaydetti.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile Polis Genel Müdürlüğü'nün devletin en kutsal ve en tarafsız çalışan kurumları olduğunu iddia eden Denktaş, dış dünyadan aldığı yazılara cevap verdiğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

İDOB Başkanı Yekta Kara'ya

SONRAKİ HABER

Barajla vurdular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...