18 Temmuz 2000 21:00

İDOB Başkanı Yekta Kara'ya

   yolsuzluk suçlaması

Paylaş
İDOB Başkanı Yekta Kara'ya
   yolsuzluk suçlaması
İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Müdürü Yekta Kara ve Protel Limited Şirketi'nin sahibi eski eşinin, "Lirik Tarih Gösterisi" için sponsorlardan alınan paralarla ticari kazanç sağladıkları iddia edildi. AA'nın haberine göre, Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin bir etkinliği olan "Lirik Tarih Gösterisi" ile ilgili tartışmalar ve bazı yayın organlarında çıkan haberler üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Kara ve Protel Limited Şirketi'nin "yüksek kazanç sağladıkları, devletin resmi sanat kurumunu ticari amaçlarına alet ettikleri iddialarının ciddi boyutta olduğu" bildirildi.
Sanatçılar için izin alındı
Açıklamada, Kültür Bakanlığı'nın, sanatçıların yıllık programlarının dışında gerçekleştirdikleri sanat etkinlerini desteklediği ve teşvik ettiği, tek istenilenin ise sanatçıların, Kültür Bakanlığı'nın sanatçıları olduklarının belirtilmesi ve yasaların zorunlu kıldığı izinlerin alınması olduğu kaydedildi.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin solist, orkestra, koro, bale ve teknik personelinin katılımı ve kurum dışından takviyelerle yapılan gösteri olan Lirik Tarih Gösterisi'nin, yıllık programda yer almadığı, sanatçılar için izin alınarak gerçekleştirildiği belirtildi.
Kültür Bakanlığı'nın, ilki 2 Haziran 1996 tarihinde yapılan tüm gösterilerde görev alan bakanlık sanatçılarına, katılım için izin verdiği ve destek sağladığı vurgulandı.
'Paraları paylaştılar'
Uzun süredir, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Bakanlık makamına gönderilen ve basına da yansıyan şikâyet başvurularında, "İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Yekta Kara'nın, Lirik Tarih Gösteri adlı etkinlikle ticari kazanç sağladığı, devletin resmi sanat kurumunu ticari amaçlarına alet ettiği, kişisel hırs ve çıkarları yüzünden kurumu kötü yönettiği ve adeta kişisel holdingi haline dönüştürdüğü, Türkiye İş Bankası ile diğer sponsor firmalardan da dolar bazında alınan yüksek meblağların Protel Limited Şirketi ile aralarında paylaşıldığı" iddiaları üzerine, bakanlıkça inceleme ve soruşturma yapıldığı bildirildi.
Eski eşinin şirketi
Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca yapılan incelemede, Lirik Tarih Gösterisi'nin, Yekta Kara'nın müdürü olduğu İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nün prodüksiyonu olarak yapma yerine, "Protel Limited Şirketi" (Merkez Basın Yayın Ticaret Limited Şirketi) adlı özel bir firma aracılığıyla gerçekleştirildiği, şirketin sahibi ve yöneticisi Ali Taygun'un ise Yekta Kara'nın eski eşi olduğunun belirlendiği ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi: "1996'dan bu yana gerçekleştirilen Lirik Tarih Gösterileri için sağlanan sponsorluk ücretleri, Protel Limited Şirketi'nde toplanmaktadır. Şirketin yöneticisi Ali Taygun, sponsor kuruluşların sözü edilen gösteriler için firmalarına ne miktarda para ödedikleri konusunda bilgi verme gereği duymadıklarını belirtmiştir. Taygun, 22 Mart 2000'deki gösteri için Kara'ya şirket tarafından ödeme yapılmadığını, Kara'nın ücretini direkt İş Bankası'ndan aldığını beyan etmesine rağmen, banka, gösteri için Protel Şirketi'ne 250 bin dolar ödendiğini ve Taygun ile Kara'nın ücretlerinin de bu miktar içinde olduğunu belirtmiştir. 250 bin dolardan, gösteriye katılan 196 sanatçımıza yalnızca toplam 23 milyar 500 milyon lira (yaklaşık 40 bin dolar) ödenmişken, kendilerine yüksek miktarda kazanç sağladıkları, devletin resmi sanat kurumunu ticari amaçlarına alet ettikleri iddiaları ciddi boyuttadır ve düşündürücüdür. Kara, 22 Mart tarihli gösteri için ne miktarda ücret aldığını açıklama gereği duymadığını belirterek, kendisini ve müdürlük görevini yürüttüğü İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ni şaibe altında bırakmıştır."
Kendisini için izin almadı
Lirik Tarih Gösterisi için bakanlıktan yalnızca sanatçıların katılımına dair izin alındığı, Yekta Kara'nın kendisi için izin almadığı belirtildi.
"Lirik Tarih Gösterisi, salt sanat kaygısıyla gerçekleştirilmiş olsaydı, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin yıllık repertuvarına alınabilir, kurum dışındaki katılımcılara gerekli ödemeler yapılabilir ve gösteri yüzbinlerce izleyiciye yansıtılabilirdi" denilen açıklamada, sponsorluk ücretlerinin, Protel Limited Şirketi'ne aktarılmasının, gösterinin, ticari amaçla gerçekleştiği anlamına geldiği kaydedildi.
Devlet kurumları ve yöneticilerinin, bu tür ilişkiler içinde olmalarının, yasa, görev etiği ve anlayışıyla bağdaşmadığı ifade edildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Diğer yandan, basına yansıtıldığı gibi Lirik Tarih Gösterisi'nin taklitlerinin çıktığı ve bununla ilgili yasal yollara başvurulacağı yönündeki açıklamalar da düşündürücüdür. Bilindiği gibi sözü edilen gösteri özgün bir yaratı değildir. Müzikleri ve dansları, fikir sahibi kişiler tarafından bestelenmemiş, yaratılmamıştır. Gösteri, müzik ve dans dünyasından bilinen, opera repertuvarlarında sıkça yorumlanan ve tanınan yapıtların belli bölümlerinin alt alta getirilmesinden oluşmuştur. Başka bir tanımla kolajdır. Benzeri derleme ve kolajların başka birileri tarafından da bazı değişikliklerle yapılabilmesi olasıdır."
ÖNCEKİ HABER

Cezaevi hasta ediyor

SONRAKİ HABER

Delilsiz 'casusluk' tutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...