18 Temmuz 2000 21:00

İnsan sağlığı bakanın umurunda değil

MHP'li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün, Çevre Bakanlığı'nın "baz istasyonlarının kaldırılması ile ilgili" genelgesine uyulmamasını istemesi, tepkiyle karşılandı.

Paylaş
İnsan sağlığı bakanın umurunda değil
Sibel Hürtaş
MHP'li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün İçişleri Bakanlığı ile Turkcell ve Telsim'e, Çevre Bakanlığı'nın baz istasyonları ile ilgili genelgesine uyulmamasını isteyen yazı göndermesi tepkiyle karşılandı. Enis Öksüz'ün 26 Haziran 2000 tarihli yazısında, "GSM mobil telefon sistemi yer istasyonları kurma ve kullanma izin, yetki ve sorumluluğunun Ulaştırma Bakanlığı'nda olduğunu" ifade etmesi, konuyla ilgili yetki tartışmasını da gündeme getirdi. Öksüz'ün, bilimsel araştırmalarla insan sağlığı üzerindeki öldürücü boyuttaki tehlikeleri ortaya konan baz istasyonlarının kaldırılması ile ilgili genelgeye uyulmamasını istemesi, meslek örgütlerinin yöneticileri tarafından "Bakan firmalardan yana, toplum sağlığını hiçe sayıyor" diye yorumlandı.
Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Ali Yiğit, gazetemize yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı'nın konuya yaklaşımını doğru bulmadıklarını bakanlığın olaya ticari açısından yaklaştığını belirtti. Yiğit, durumun bütünlüklü olarak ele alınarak yasal bir düzenleme getirilmesini, ilgili bakanlıkların yetki tartışmalarından vazgeçip bir araya gelerek var olan yasal boşluğu doldurmaları gerektiğini söyledi. Yiğit, Ulaştırma Bakanlığı'nın yayınladığı yazıyla olayı ticari açıdan değerlendirdiğine dikkat çekerek, baz istasyonlarının gelişigüzel yerlere konulmasına karşı olduklarını, bunların kent dışında bir alana konulması gerektiğini kaydetti.
'Sağlığımız tehlikede'
Daha önce "Çek antenini çatımdan" kampanyası başlatarak baz istasyonlarının kaldırılmasını isteyen Tüketici Hakları Derneği'nin Genel Başkanı Turhan Çakar da, Ulaştırma Bakanı Öksüz'ün İçişleri ve Çevre Bakanlığı ile Turkcell ve Telsim'e yolladığı yazıyı, baz istasyonlarının insan sağlığı üzerindeki tehlikelerinin bilimsel deneylerle ortaya çıktığı bu dönemde çok vahim ve olumsuz bulduklarını söyledi. Toplum sağlığını tehdit eden büyük bir riskin varlığına dikkat çeken Çakar, hem antenlerin gelişigüzel yerlere kurulmasının, hem de birbirlerine olan yansımalarının insanların sağlığı üzerinde ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Çözüm, YÖK'ü kaldırmak

SONRAKİ HABER

Cezaevi hasta ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...