17 Temmuz 2000 21:00

Ergene zehirliyor

Yıllardır Ergeneli üreticiye ve Trakya'ya can veren Ergene Nehri artık bir bataklığa dönüşmeye başladı. Ergene yok olurken, Ergene'nin suladığı binlerce dekar arazi ve üretici de zehirleniyor.

Paylaş
Ergene zehirliyor
Okan Yiğit
Istranca Dağları'ndan başlayarak Meriç Nehri'ne kadar uzanan ve geçtiği hat boyunca yıllardır Ergeneli üreticiye ve Trakya'ya can veren Ergene Nehri artık bir bataklığa dönüşmeye başladı. Çarpık sanayileşme politikaları sonucunda Ergene yok olurken, Ergene'nin suladığı binlerce dekar arazi ve üretici de zehirleniyor.
Devletin ve yetkili mercilerin vurdumduymaz tavrı, Ergeneli üreticileri canından bezdirmiş durumda. Gün geçmiyor ki, Ergene Nehri birilerini zehirlemesin. Yaklaşık iki ay kadar önce bir araya gelerek Köylü Kurultayı Girişimi başlatan Ergeneli üreticiler, çalışmalarının merkezine Ergene Nehri'nin temizlenmesini aldıklarını açıkladılar. "Trakya Köylü Kurultayı Girişimi" Komitesi'nden yapılan açıklamada, köylülüğün birçok sorunu olduğu belirterek, "Bu sorunların içinde en büyüğü Ergene'nin zehirlenmesidir. Bizler kurultay girişimcileri olarak çalışmamazını merkezine Ergene Nehri'nin temizlenmesini aldık" deniliyor.
Sanayi atıkları ve asit yağmurları yüzünden tarım alanlarının verim kaybına uğradığını ve sulu tarım yapılan yerlerde çoraklaşmaların başladığını kaydeden komite üyeleri, zararın büyük olduğunu ve bunun ulusal ekonomiye yansımasının da ağır olacağını ifade ediyorlar. Türkiye'de tarımda küçük işletmecilik yapısının hakim olduğunu belirten kurultay girişimcileri, "Bizler küçük üreticileriz ve Ergene Nehri olmadan bir hiçiz. Ergene'nin yok olması bir anlamda üreticiliğin yani bizlerin yok olması demektir. Böyle bir sonuca izin vermeye açıkçası hiç niyetimiz yok" diyorlar.
Trakya'da üreticilik yapan, Ergene Nehri'nden tarlası, sığırı ve kendisi zehirlenen herkesi, temiz bir Ergene için birleşmeye ve mücadele etmeye çağıran kurultay girişimcileri, mücadelelerinin yapılan bir mitingle sınırlı tutulmaması gerektiğini ifade ediyorlar.
Muhtarlardan ortak destek
Paşa Mahallesi Muhtarı Rasim Yörük, Hürriyet Mahallesi Muhtarı Enver Öztürk, Hatip Mahallesi Muhtarı Tekin Genli yaptıkları ortak çağrıda, "Ergene'nin temizlenmesi bir var olma savaşıdır. Var olmak için gereken her şey yapılmalıdır. Bizler Mandıra beldesi muhtarları olarak bütün gücümüzle varız. Bir Bergama'da neden biz olmayalım" dediler.
Babaeski belediye başkanıyla da görüşen köylüler, Belediye Başkanı Haluk Tezsezer'den de destek sözü aldılar. Belediye başkanı, "Yaptığınız çalışmalar güzel, sizleri olanaklarımız dahilinde destekleyeceğiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Clinton anlaşmayı satın almaya çalışıyor

SONRAKİ HABER

Üniversiteden mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...