15 Temmuz 2000 21:00

112 acil yardım 'acil yardım' istiyor

112 Acil Kurtarma ve Müdahale servisi kadro tasfiyesi nedeniyle zor günler geçiriyor. Ambulans personelindeki hemşireler gönderildikleri için 'Acil Yardım' yardım yapamaz hale geldi.

Paylaş
112 acil yardım 'acil yardım' istiyor
Şerif Karataş
Sağlık Bakanlığı'na bağlı İl Sağlık Müdürlükleri tarafından ülkenin büyük illerinde oluşturulan 112 Acil Kurtarma ve Müdahale, acil yardım işlevi görmesi amacıyla kuruldu. İstanbul'daki merkezi Bakırköy'de bulunan 112'nin 27 yerde noktası bulunuyor. 112'de 1995 yılından beri geçici olarak çalışan hemşireler 1 Temmuz tarihi itibariyle İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlerinden alınarak kadrolarının bulunduğu hastanelere atanmaları ise başta görevlerinden alınan hemşireler ve SES tarafından tepkiyle karşılandı. 112'de çalışan hemşirelerin 100'den fazlası hemşire kadrolarının olduğu hastanelere gönderildi.
SES Bakırköy Şube Başkanı Hıdır Doğan, 112'nin henüz resmi bir kurum olmadığı belirterek, 400'ün üzerinde personelin çalıştığını dile getirdi. Kadrolu elemanların 112'de geçiçi olarak çalıştıklarını ifade eden Doğan, görevden alınmaların hem çalışanları mağdur ettiğini hem de hizmetlerin aksamasına neden olduğunu dile getirdi. 112 Acil Ambulansları'nda üç personelin çalıştığını dile getiren Doğan, yapılan uygulamayla sayının şoförle birlikte ikiye düştüğünü belirterek, "Bir doktor bir olaya gittiği zaman sedyeyi mi kaldıracak? Onun nabzına mı bakacak? Bu durum doktorlar için de bundan sonra büyük sıkıntılar yaratacak" dedi.
'Mevcut kadroyla hizmet olmaz'
112'nin resmi kuruma dönüştürülmesi ihtimali olduğunu dile getiren Doğan, kurumun şu anki kadrosuyla hizmet veremeyeceğini kaydetti. 112'ye eleman verilmesi gerektiğini söyleyen Doğan, "Kendilerine yakın düşünen insanları kesinlikle buralara atarlar" diyerek, 112'de çalışan hemşirelerin hastanelerdeki hemşire açığı gerekçe gösterilerek gönderildiğini belirtti. Doğan, "Sorun böyle çözülmez. Kadrolu eleman alımına gidilmeli. Bir kurumda 'ihtiyaç var' diye 112 Acil gibi bir yerin boşaltılmasıyla sorun çözülmez" dedi.
112 dağıtılabilir
Doğan, 5 yıldır 112'de çalışan hemşirelerin deneyim kazandıklarını belirterek, bu konuyu Sağlık Bakanlığı'na ilettiklerini, Sağlık Bakanlığı'nın ise Maliye Bakanlığı'ndan ödenek ayrılmamasını neden göstererek kadrolu eleman alımına gitmediğini söyledi. 112 İstanbul çalışanlarının 17 Ağustos depreminde deprem bölgesinde yaptıkları çalışmayla halkın takdirini kazandıklarını söyleyen Doğan, Sağlık Bakanlığı'nın depreme müdahalesinin ise eleştirelere neden olduğunu hatırlattı. İstanbul'da yaşanabilecek olası bir depreme karşı 112 çalışanlarının Marmara Üniversitesi'nde eğitim gördüklerini belirten Doğan, daha sonra bu eğitimin iptal edildiğine dikkat çekti. Doğan ayrıca, 112'lerin şu anki durumlarıyla olası bir deprem durumunda yetersiz kalacağını dile getirdi. 112'nin hastaneler gibi devlete para getiren bir kurum olmadığını söyleyen Doğan, "Personeli dağıtmayı düşünüyorlar. Büyükşehir belediyesine ya da özel ambulans hizmetlerine devredilmesi sözkonusu. Bunları yavaş yavaş hayata geçirmek için böyle bir uygulamayı başlatmış olabillirler" dedi.
112'de görev yapanların 5 günde bir çalıştığını, şoförlerin ise 4 günde bir çalıştığını söyleyen Doğan, burada şoförlerin haksızlığa uğradığını belirtti. Anayasa'da angarya çalışma olamayacağının belirtildiğini dile getiren Doğan, Acil Komuta Merkezi'nde 11 ila 12 telefon hattı bulunduğunu belirterek, eleman açığından dolayı telefonlara zamanında cevap verilmediğini de ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Yılan Erbakan'a dokununca!

SONRAKİ HABER

Nükleer karşıtı bilinç oluşturma çabası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...