15 Temmuz 2000 21:00

Yılan Erbakan'a dokununca!

Kapatılan RP'nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın aldığı bir yıllık mahkûmiyet kararının onanması üzerine, 'geleneğin sürdürücüsü' Fazilet Partisi'nden büyük tepki geldi.

Paylaş
Yılan Erbakan'a dokununca!
Beyda Yıldız
Fazilet Partisi (FP) Türk Ceza Kanunu (TCK)'nun 312. maddesinin değiştirilmesi yönünde yoğun bir çaba içine girdi. FP'nin bu 'yoğun' çalışmalarının nedenlerinden biri de, kuşkusuz, kapatılan Refah Partisi'nin siyasi yasaklı eski lideri Necmettin Erbakan'ın bu maddeden ötürü mahkûmiyet almış olması. Ancak Refah-Fazilet geleneğinin bu konuda çok tutarlı olmadığı görülüyor. Nitekim, Erbakan ve partisinin ortağı olduğu Refahyol hükümetleri döneminde, bini aşkın kişi bu maddeden yargılandı. Erbakan ve partisi, iktidar ortağı olmasına rağmen, şimdi 'zulüm' olarak adlandırdıkları bu yasa maddesine karşı hiçbir girişimde bulunmadı.
312 mağdurlarına ses çıkarmamıştı
Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin, Refah Partisi eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a TCK'nın 312/2 maddesinden verilen 1 yıl mahkûmiyet kararını onaylaması, başta FP olmak üzere birçok çevrenin tepkisini çekti. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve FP çevreleri tarafından büyük tepkiyle karşılanan kararın dayandırıldığı yasa maddesi, aslında Türkiye'de binlerce kişinin mağdur olduğu ve varlığı sürdükçe mağdur olacağı bir madde özelliği taşıyor. Erbakan ve bağlı olduğu Refah-Fazilet geleneğinin TCK'nın 312. maddesinden alınan bir mahkûmiyete tepki göstermesi, bu çevrelerin iktidar olduğu dönemlerde yaşananları düşündürüyor.
Erbakan'ın, genel başkanı olduğu Refah Partisi'nin 1996-1997 yılları arasında, hükümet ortağı olduğu dönemde, 312. maddeden 854 dava açıldı. Bin 527 kişinin yargılandığı bu davalarda, 776 kişi de mahkûm oldu. Bu yıllara ait veriler içinde en dikkat çekici olanı ise, yaşları 11 ile 17 arasında değişen tam 21 çocuğun yargılanmış olması. Dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'ın ise bu konuya ilişkin hiçbir beyanatı yok.
Neden şimdi 'zulûm' oldu?
Erbakan'ın cezasının kesinleşmesinden sonra Fazilet Partisi, 312. madde ile ilgili bir takım iyileştirilmelerin yapılması için harekete geçti. FP Genel Başkanı Recai Kutan, bu maddenin bir 'zulüm' olduğunu söyledi ve bu maddenin değiştirimesi için hafta içinde bir takım ziyaretlerde bulunacağını belirtti. Şimdi akla gelen soru ise şu: 312. madde, neden şimdi, eski RP'li yeni FP'li çevrelerce bu kadar şiddetli tepki görüyor?
ÖNCEKİ HABER

İspanya'nın gözü, kulağı: flamenko

SONRAKİ HABER

112 acil yardım 'acil yardım' istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...