15 Temmuz 2000 21:00

Burdur vahşetine soruşturma

Burdur Kapalı Cezaevi'nde tutuklu Veli Saçılık'ın koparılan kolunun bir köpeğin ağzında bulunması devletin cezaevi politikasının vardığı yeri gösterdi ve büyük tepki topladı.

Paylaş
Burdur vahşetine soruşturma
Burdur Kapalı Cezaevi'nde, tutukluların mahkemeye götürülmek istenmesi sırasında çıkan olaylar sırasındaki uygulamaları nedeniyle görevliler hakkında soruşturma başlatıldı.
Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Burdur Kapalı Cezaevi'nde 5 Temmuz tarihinde, bir kısım sanıkların duruşma için mahkemeye götürülmek istenmesi sırasında meydana gelen olaylar ile ilgili olarak, Burdur ve Isparta'da adli ve idari soruşturmaların sürdürüldüğü hatırlatıldı. Bu soruşturmaların yanında, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün talimatı üzerine, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca görevlendirilen bir Adalet Başmüfettişi'nin, meydana gelen olaylar sırasındaki uygulamaları nedeniyle görevliler hakkında soruşturma başlattığı bildirildi.
5 Temmuz günü Burdur Cezaevi'nde yargılandıkları duruşmaya gitmek istemeyen tutuklular, jandarmanın saldırısına maruz kalmış, koğuşların kapı ve duvarları jandarma tarafından kırılmıştı. Bir mahkûmun ağır, birçok tutuklunun da çeşitli yerlerinden yaralanmasına yol açan saldırıda, bir tutuklunun kopan kolu daha sonra sokakta bir köpeğin ağzında görülmüştü.
Oturmuş bir anlayışın ürünü
Bu arada İzmir Hücre Karşıtı Platform, Burdur Cezaevi'nde yapılan saldırının iç yüzünü dün İHD İzmir Şubesi'nde yaptığı basın toplantısıyla basına duyurdu. Cezaevinde jandarmanın saldırısına maruz kalan tutukluların yakınlarının da katıldığı basın toplantısında platform adına Hacay Yılmaz konuştu. "Tüm bu olanların cezaevleri sorunlarının tek başına 'güvenlik anlayışı' temelinde çözümünün sonuçlarıdır" diyen Yılmaz, Buca, Ulucanlar, Diyarbakır, Ümraniye cezaevlerinde olduğu gibi mahkûmların zor ve şiddete maruz kalmasının, onlarcasının yaralanmasının, oturmuş bir anlayışın ürünü olduğunu belirtti. Yılmaz, "Bizler İzmir Hücre Karşıtı Platform olarak insanlık dışı tüm bu uygulamaları lanetliyor ve yetkilileri cezaevlerine insan hak ve özgürlüklerini tesis etmeye çağırıyoruz. Hücrelere, beton bloklora ayrılan trilyonlar cezaevlerinde ödenek yok diye tedavi edilmeyen hastalara, insanlığın hizmetine, depremzedelere, eğitim olanağı olmayanlara, sağlık hizmeti alamayan, işsiz olan milyonların hizmetine sunulsun. Tüm kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi. Basın toplantısının ardından Burdur Cezaevi'nde saldırıya uğrayan tutukluların fotoğraflarının ve parçalanmış elbiseleri basına gösterildi ve tutuklu yakınları, aldıkları bilgileri aktardılar.
ÖNCEKİ HABER

Plan mühendisi vurdu

SONRAKİ HABER

Radyo kapatmaya komik gerekçe!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...