14 Temmuz 2000 21:00

Değerinin onda biri

Ata Menkul Değer ile yabancı bir firma tarafından 360 milyon dolar değer biçilen SEKA Dalaman İşletmesi, 40 milyon dolar gibi komik bir fiyata özelleştirildi.

Paylaş
Değerinin onda biri
SEKA Dalaman İşletmesi, değerinin çok altında bir fiyata Mopak Karton Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satıldı. Satışa tepki gösteren Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan, "Danışıklı dövüş gerçekleşti. Bu tek kelimeyle peşkeş" dedi.
SEKA'ya ait Dalaman ve Çaycuma fabrikalarının satış ihalesi dün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)'nda yapıldı. Çaycuma Fabrikası'na Eren Kâğıt Sanayi ve Ticaret AŞ ile SEKA Genel Müdür Muavini Metin Yurtbay'ın amcasının oğluna ait olan Yurtbay Pazarlama ve Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ talip oldu. Ancak, her iki firma da ÖİB İhale Komisyonu'nun açıkladığı 22 milyon dolar başlangıç fiyatının üstüne çıkamadıkları için satış olmadı. Dalaman SEKA ihalesine ise Mopak Karton Sanayi ve Ticaret AŞ ile Talip Kahraman İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ katıldı. İhale Komisyonu'nun 39 milyon 500 bin dolar başlangıç fiyatını açıklaması üzerine Talip Kahraman teklif vermeden ihaleden çekildi. Böylece SEKA Dalaman İşletmesi, 500 bin dolar artırarak 40 milyon dolar gibi kelepir fiyata SEKA Dalaman'ı aldı. Mopak, 40 milyon doların yüzde 25'ini peşin yatıracak, kalanını ise üç yıl vadeyle ve yüzde 12 faizle ödeyecek.
'Teslim olmayız'
Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan, Ata Menkul Değer ile yabancı bir firmanın Dalaman SEKA'ya 360 milyon dolar değer biçtiğini ifade ederek, "Bu tek kelimeyle peşkeştir. Hemen Başkanlar Kurulu'nu toplayacağız. Tam bir danışıklı dövüş yaşandı. İki firma teklif vermezse ihale yapılamıyor. Talip Kahraman ihalenin gerçekleşmesi için katıldı" dedi.
Mopak'ın İzmir'de ambalaj fabrikası bulunduğunu ve buradaki çalışanların sendikasız, sigortasız 12 saat çalıştırıldıklarını belirten Alşan, yıllardır Mopak'ta örgütlenemediklerini, ihalenin böylesi bir firmaya verilmesine şaşırdıklarını söyledi.
SEKA Çaycuma İşletmesi'nin 100 milyon doların altında olmadığını söyleyen Alşan, "Bedava almak istiyorlar. 22 milyon doların üstüne dahi çıkmadılar" dedi.
Alşan, 642 işçinin çalıştığı SEKA Dalaman'da işçilerin satışa izin vermemek konusunda son derece kararlı olduklarını dile getirerek, "Biz bu filmi seyrettik. Yıllardır sendikaların söylediği gerçekler tek tek ortaya çıkıyor. Teslim olmayacağız" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Denktaş 'cadı avında' ısrar ediyor

SONRAKİ HABER

Doğal afetten kaçtılar, 'devlet afeti' vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...