14 Temmuz 2000 21:00

Yeşil'in ifadesine inceleme başlatıldı

ABD'deki eski MİT'çi Mehmet Eymür'ün yayınladığı ve Yeşil'e ait olduğunu söylediği ifadeler DGM'yi harekete geçirdi.

Paylaş
Yeşil'in ifadesine inceleme başlatıldı
Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcılığı, eski MİT Kontr-Terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür hakkında, internet üzerinden yaptığı "Yeşil"in ifadesi hakkındaki yayınlarla ilgili olarak inceleme başlattı.
Bir gazetede yayınlanan haberde emekli olduktan sonra Amerika'ya yerleşen eski MİT mensubu Mehmet Eymür'ün "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'a ait olduğunu ileri sürdüğü ifadelerini internet sitesinde yayınlamasıyla Ankara DGM harekete geçti.
Şalk: Belgeler saklanamaz
Eymür hakkındaki incelemeyi yürüten Savcı Talat Şalk, görevi ne olursa olsun hiçbir kamu görevlisinin, konusu suç olan bilgi ve belgeleri saklayamayacağını söyledi. Şalk, söz konusu bilgilerin gerçek olması durumunda bunların savcılığa verilmesi gerektiğini belirterek, inceleme başlattığını açıkladı. Adı birçok faili meçhul cinayet ve Susurluk skandalına karışan Yeşil'in, MİT'te verdiği söylenen ifadesinde, eski Emniyet Genel Müdürü ve eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın "kafa kopardığını", eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in işadamı Ağa Ceylan'dan para aldığı, Abdullah Çatlı'nın da eroin kaçakçılığı yaptığı anlatılmıştı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Turkcell'in verici oyunu
Hacer Yücel
Turkcell'in 15, 20 günlük bir deneme sonrasında "Eğer herhangi bir şikayet olursa kaldıracağız" diye kurduğu baz istasyonu, 5 yıldır Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi'ndeki Emek Apartmanı'nın çatısında . Bu durumdan şikayetçi olan apatman sakinleri, Üsküdar Asliye Hukuk Mahkemesi'ne iskan ücretini almak ve istasyonu kaldırmak için dava açtılar. Apatman sakinleri aynı zamanda Aksaray Halk Bankası davasında da bilirkişi olarak görev almış olan KBB Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu'na da muayene olmak için gidecekler. Apatmanda bir de sakat çocuk doğumu gerçekleşti, ama apatman sakinleri bunun akraba evliliğinden mi, doğumun 40 yaşı geçtikten sonra gerçekleştiğinden dolayı mı yoksa baz istasyonundan mı kaynaklandığını bilmediklerini söylüyor.
Gece 03.00'te kurdular
Emek Apartmanı'nında oturanların daire sahiplerinden oluştuğunu söyleyen apartman yöneticisi Gülbek Alaçayır, mal sahiplerinden birinin çatıyı Turkcell'e baz istasyonu kurmak için kiraladığını ve diğer daire sahiplerinin bundan haberinin olmadığını dile getiriyor. Öğrendiklerinde de Turkcell'in kendilerine 15 - 20 günlük bir deneme amacıyla vericiyi yerleştirdiklerini ve olası bir rahtsızlıkta kaldıracaklarını ifade ettiklerini söyleyen Alaçayır, istasyonun 5 yıldır çatıda bulunduğunu kaydediyor. Kiraya verildiğini de daha sonra öğrendiklerini belirten Alaçayır, istasyonun kurulduğu dönende tatilde olduklarını ve istasyonun kurmak amacıyla Turkcell'in gece 3'lerde geldiğini söylüyor. Mal sahibinin tek bir kişi olmadığını tekrar yenileyen Alaçayır, " Kurmak için bizden izin alınmadılar" diyor.
Muhatap bulamadılar
Noterden Turkcell'e iki kere ihbarname çektiğini söyleyen Alaçayır, ihbarnamelere cevap gelmediği gibi bire bir görüşmek amacıyla Turkcell'e gittiklerinde de karşılarına bir muhatabın çıkmadığını kaydediyor. Daha önce zararlarını bilmediklerini belirten Alaçayır, zararlarını öğrendiklerinde de daire sahipleri olarak toplandıklarını ve Üsküdar Asliye Hukuk Mahkemesi'ne kaldırılması için dava açtıklarını anlatıyor.
Zararlarını öğrendiklerinden beri psikolojik olarak durumdan etkilendiklerini dile getiren Alaçayır, "Acaba hastalandık ma diye düşünüyoroz. Hasta, yaşlı, hamile, yaşlı, kalp pili olan yakınlarımız evimize gelmiyor. Biz de korkuyoruz, onlar da korkuyor" diyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde çalışan Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu'na apatmanca muayene olmaya gideceklerini kaydeden Alaçayır, cihazları soğutman amacıyla kurulan jenaratörlerin gürültüsünden uyuyamadıklarını da söylüyor. 1 Mayıs Mahallesi sakinlerinin çok duyarlı olduğunu ifade eden Alaçayır, yasal yolların başvurdukların bunun yanı sıra başlayacak olan imza kampanyasına ve daha sonra gerçekleşecek diğer bütün etkinliklere de tam destek vereceklerini söylüyor.
Sağlığımı kim geri verecek?
Mal sahiplerinden Zeynep Doğru da, bir gece yarısı kurulan istasyonun zararlarını tam olarak bilmediklerini tahminlerini doğrulayacak kimseyi bulamadıklarını, kime başvurdularsa "zararsızdır" yanıtı aldıklarını kaydediyor. "Tahmin ettiğimiz başımıza geldi" diyen Doğru, kayınvalidesinin kanserden öldüğünü ve bu istasyonlarında ileride kansere yolaçtığını öğrendiklerini söylüyor.
Doğru, "Kimsenin insan sağlığıyla oynamaya hakkı yok. Yarın öbür gün biz kanser olursak: Turkcell, bize nasıl yardım edecek. Kanserin ne illet birşey olduğunu biliyorum. Çaresi olmadığını da biliyorum. Biz hastalanırsak kimden nasıl hasap sorulacak bu benim sağlığımı geri getirecek mi?" diye soruyor. Kendini çok yorgun, halsiz hissettiğini söyleyen Nuray Duran ise, uykusuzluk çektiğini, çok çabuk sinirlendiğini ve bu rahatsızlıkları apatmanca yaşadıklarını anlatıyor.
Turkcell cevap vermiyor
Avukat Nuri Turan, davanın dört ay önce açıldığını ortak mal olduğu için apatman sahiplerinin işgal parası almak ve istasyonu kaldırmak için Üsküdar Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtığını söylüyor. Davanın uzunca bir süre devam edeceğini belirten Turan, Turkcell'in şu ana kadar davaya yazılı dahi olsun herhangi bir cevap vermediklerini anlatıyor.
ÖNCEKİ HABER

Hücreye ve vahşete tepki artıyor

SONRAKİ HABER

Kopenhag Kriterleri, küreselleşme ve

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...