14 Temmuz 2000 21:00

Mustafa Özbek savunmaya geçti

MESS ile Türk Metal arasında 90 bin işçiyi ilgilendiren toplusözleşme süreci öncesi patronlarla yakın ilişki içine giren Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, yaptıklarının kamuoyuna yansıması üzerine telaşa düştü.

Paylaş
Mustafa Özbek savunmaya geçti
Gazetemizde ve bazı gazetelerde hakkında çıkan haberlerle ilgili, "Genişletilmiş Temsilciler Meclisi ve Basın Toplantısı" adı altında toplantı düzenleyen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek kendini savundu. Yüzde 25'lik artışı kabul etmelerinin olanaklı olmadığını bildiren Özbek, 500 kadar işçi ve temsilcinin katıldığı toplantı salonuna girerken, önceden topluca temin edilen karanfiller atılarak karşılandı.
Önlerde oturan temsilcilerin işaretiyle sık sık alkışlanan Özbek, MESS'le başta Tofaş, Arçelik, Renault, BMC, Otosan, Otoyol, Uzel, Profilo, Beko, Demirdöküm ve Man olmak üzere 200 işyerinde 90 bin işçiyi ilgilendiren TİS görüşmeleri hakkında ön bilgi verdi. Özbek'in konuşması devam ederken, salonda "Rantiyeye cömert, çalışana cimri", "Ücret 86 milyon, kira 100 milyon", Mücadele, zafer Türk Metal'in", "Türk-İş uyuyor, hükümet yoluyor", IMF'nin değil, halkın hükümeti" gibi dövizler açıldı.
TİS'lerle ilgili talepleri işçilerle, işyeri temsilcileri ve şube yöneticileri ile belirleyeceklerini iddia eden Özbek, çalışmaların son aşamasında bulunduğunu bildirdi. Görüşmelerde "yaşamın kendi gerçeklerini baz olarak alacaklarını" belirten Özbek, bu gerçeklerin resmi kurumların açıkladığı rakamlarla bağdaşmadığını, DİE'nin enflasyonu ile mutfaktaki enflasyonun uzaktan, yakından ilgisi olmadığına inandıklarını dile getirdi.
'Türk Metal'i çekemiyorlar'
Gazetemizde ve diğer gazetelerde çıkan yazılara değinerek, "Türk Metal işverenin kucağında", "Türk Metal, MESS'le anlaştı" şeklinde haberler yapıldığını belirten Özbek, basın içinde Türk Metal'e alerjisi olan bir grubun bulunduğunu söyledi. Haberlerin, habercilik ve yayıncılık ahlakı ile bağdaşmadığı iddiasıyla bu tutumu protesto ettiklerini belirten Özbek, TİS sürecini "Uzun ve yorucu bir iş" diye değerlendirerek, prosedür hakkında bilgi verdi.
Daha başlamamış bir sürecin uzlaşmasından söz edilemeyeceğini öne süren ve tarafların henüz birbirinden ne beklediklerini veya ne istediklerini beyan etmediklerini belirten Özbek, "Bu tür haberlerde metal işçilerinin sözleşmeler konusundaki beklentilerinin sabote edilmesi amacının yattığını" ileri sürdü.
MESS dergisinde çıkan başyazısından dolayı eleştirildiğini belirterek, Özbek, o yazıdan sözleşme imzalandığı sonucunun çıkmayacağını söyledi.
İdeolojik saldırılar
MESS sözleşmeleri üzerine spekülasyonların şimdiden başladığını, kendilerine bir taraftan ideolojik saldırılar yöneltilirken, bir taraftan da sermayenin sözcülüğünü yapanların işçilerin birliğini bozmaya çalıştığını anlatan Özbek, işkolunun en büyük sendikası olan Türk Metal'in birliğinin bozularak, sözleşme döneminde zayıf düşürmek olduğu değerlendirmesini yaptı. Özbek, bugüne kadar çok sabotajlar, provakasyonlar yaşadıklarını, medyanın yargısız infaz yaptığını belirterek, "İnsanların onuruyla, namusuyla oynamaktar vazgeçsinler artık" dedi.
1998 yılında özellikle Bursa'da işçilerin toplu halde istifalarıyla sonuçlanmasına rağmen TİS'leri büyük bir övgüyle anımsatan Özbek, ilk altı ay için aldıkları yüzde 43 zammın enflasyonun neredeyse iki katı olduğunu ileri sürdü.
"Buna rağmen, bazı rakip sendikalar ile illegal örgütlerin kışkırtmasıyla Türk Metal'e karşı bir kampanya yürütüldüğünü" iddia eden Özbek, kendilerine karşı saldırıların ön sıralarında Rıdvan Budak'ın geldiğini söyledi. Budak ve sendikasının geçmişte kendileriyle aynı rakama imza attığını hatırlatan Özbek, "DİSK'in eski başkanı bu konuda emsali bulunmayan bir sendikacı olarak tarihin çöplüğüne gömülmüştür. Bugün Meclis'teki halini hepimiz görüyoruz. Süt dökmüş kedi gibi.. Hadi bir sesini çıkarsın bakalım" diye konuştu.
'Sözleşmelerini katlayıp deleceğiz'
Özbek, isim vermeden Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş'i kastederek, iki sendikanın kendilerinin imzaladığı sözleşmeleri fotokopi ettiklerini öne sürdü. Kendileri sözleşmeleri imzalayana kadar sert eleştirilen yönelten bu iki sendikanın, daha sonra imzaladıkları sözleşme metinlerini fotokopi ederek, işçilerine "zafer belgesi" gibi sunduklarını anlatan Özbek, "Bu dönem onları göreceğiz. Biz geriden geleceğiz, sırayı onlara veriyoruz. Buyrun siz imzalayın diyoruz. Sizin imzaladığınız sözleşmelere imza atmayacağız. O sözleşmeleri katlayıp deleceğiz, öyle imzalayacağız. Bakalım el mi yaman bey mi, hep birlikte göreceğiz. 21 yıldır koltuğumuzun altında besliyoruz. Ama nankörler. Arpalarını keseceğiz onların, arpalarını" diye konuştu.
Türk-İş yönetimini ve Sivil İnisiyatif'i de eleştiren Özbek, Türk-İş ve diğer konfederasyonlar ile memurların, sivil inisiyatif uyuşukluğundan kurtulup sivil bir muhtıra vermesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

Nükleer felakete ABD'den teşvik

SONRAKİ HABER

Hücreye ve vahşete tepki artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...