14 Temmuz 2000 21:00

Nükleer felakete ABD'den teşvik

ABD Başkanı Clinton, Türkiye ile ABD arasında nükleer enerji işbirliği anlaşmasını onayladı. Bu anlaşma, Akkuyu santrali projesinde ihaleyi Amerikan şirketinin alması durumunda da yasal altyapıyı oluşturacak.

Paylaş
Nükleer felakete ABD'den teşvik
Akkuyu'ya kurulması planlanan nükleer santralin "ertelendiği"ne dair haberler çıkmasına karşın, ABD Türkiye ile nükleer enerji işbirliği anlaşması imzalanması için harekete geçti. Bu tavır Akkuyu ihalesine katılan ABD'li nükleer enerji şirketlerine bir destek olarak yorumlanırken, Türkiye'nin de nükleerden vazgeçmeyeceğini gösteriyor. Nitekim ABD çok sınırlı sayıda ülkeyle nükleer işbirliği anlaşması imzaladı.
ABD Başkanı Bill Clinton, Türkiye ile ABD arasında nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanımına ilişkin işbirliği anlaşmasını onayladı. Clinton, yaptığı açıklamada, Türkiye ile ABD arasında imzalanacak nükleer enerji anlaşmasına Amerikan kurumlarının görüşleri doğrultusunda onay verdiğini bildirdi. Clinton, anlaşmanın uygulanmasının, Türkiye ile ABD arasındaki ortak savunma ve güvenliği riske atmayacağına kanaat getirdiğini savunarak, ABD Dışişleri Bakanlığı'nı anlaşmanın imzalanması için görevlendirdi.
Anlaşma ile Türk ve Amerikan nükleer enerji kuruluşları arasında işbirliğine imkân tanınmış olacak. Bu anlaşma, Türkiye'nin Akkuyu santrali projesinde, ihaleyi Amerikan şirketinin alması durumunda da yasal altyapıyı oluşturacak.
Anlaşmanın teknik düzeyde gelecek günlerde imzalanması öngörülüyor. ABD Senatosu'ndan da onay alması gereken anlaşmanın, muhtemelen gelecek yıl içinde yürürlüğe girebileceği belirtiliyor. Clinton'ın anlaşmayı onaylamasının, ABD'nin, Türkiye'yi nükleer işbirliği yapacağı az sayıda ülke arasına alması açısından önem taşıdığına işaret ettiler.
EMO: Yılmaz ABD'de işi tamamladı
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Ali Yiğit, ABD'nin ticari iş olarak baktığını meseleye ve kendini bu konuda avantajlı kılacak yöntemlere başvurduğunu söyledi. Akkuyu Nükleer Santral ihalesinin 24 Temmuz'a ertelendiğini hatırlatan Yiğit, anlaşmanın 24 Temmuz için yeni bir tartışma parametresi olarak kullanılabileceğini ifade etti. ABD'nin Türkiye ile senelerden beri imzalamadığı bir anlaşmayı imzalayarak Akkuyu'da Japonya ile kurduğu ortaklığı avantajlı duruma getirmeye çalıştığına dikkat çeken Yiğit, ANAP'ın dolayısıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB)'nın ABD-Japon ortaklığını desteklediğini kaydetti. Yiğit, Mesut Yılmaz'ın ABD ziyareti sırasında bu anlaşmayı kotarmış olabileceğine işaret ederek, "TEAŞ bürokratları Almanya-Fransa ortaklığını, MHP Kanada firmasını, ANAP da ABD-Japon konsorsiyumunu destekliyordu. Aralarında anlaşamadıkları için, Hazine'nin de etkisiyle ihaleyi sonuçlandıramadılar. Şimdi, ETKB ve ANAP bu anlaşma ile üstün duruma geldiler ve bunu 24 Temmuz'da kullanacaklar. Ancak, nükleer enerji güvenliği anlaşması imzalanması nükleer santral yapmak anlamına gelmez" dedi.
ÇMO: Rüzgâr enerjisine ağırlık verilmeli
Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Cihan Dündar, AB ve Dünya Bankası'nın nükleer santraller konusunda net bir tavrının olduğunu hatırlatarak, Hazine'nin bu nedenle desteğini çektiğini ve en az 2 seneye kadar Akkuyu Nükleer Santral projesinin gerçekleştirilebileceğine inanmadıklarını söyledi. AB Nükleer Santral Komisyonu'nun santrallerin kapatılmasına ve yeniden onarımının yapılmamasına yönelik taahütlerini hatırlatan Dündar, "Ancak Bergama sürecinde de yeniden yatırımların yapıldığını gördük. Aynı durumu nükleerde de yaşayabiliriz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Rusya'dan Hazar için yeni temaslar

SONRAKİ HABER

Mustafa Özbek savunmaya geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...