13 Temmuz 2000 21:00

Yüzdelik artış değil toplusözleşme

Hükümetin IMF'ye verdiği sözü tutarak memur ve emekli maaşlarına zammı yüzde 10 düzeyinde tutmasına tepkiler devam ediyor.

Paylaş
Yüzdelik artış değil toplusözleşme
Kamu emekçileri sendikalarının yüzde 10'luk maaş zammına tepkileri sürüyor. KESK Genel Başkanı Siyami Erdem dün gazetemize yaptığı açıklamada, yüzdelik maaş artışlarına karşı ve grevli toplusözleşmeli sendikal hak talebiyle sürekli bir faaliyet yürüteceklerini söyledi. Bu faaliyetin gelişmelere bağlı bir seyir izleyeceğini söyleyen Erdem, şu anda somut bir eylem kararları olmadığını belirtti.
Tarım Gıda-Sen Genel Başkanı Mihdi Perinçek ise yaptığı açıklamada, "ILO'nun toplusözleşmeyle ilgili maddelerine imza atan ancak ücretleri tek taraflı belirlemeye devam edenlere, ev kirasının 150 milyon lira olduğu bir ortamda memura 150 milyon lirayı reva görenlere soruyoruz: Yüzünüz kızarıp utanmıyor musunuz?" dedi.
IMF'ye verilen söz tutuldu
KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Bedriye Yıldızeli ise, önümüzdeki 6 aylık dönem için açıklanan yüzde 10'luk maaş zammının, yaşanan enflasyonist ortamda yeterli kabul edilemeyeceğini belirtti. Yıldızeli ayrıca IMF'ye verilen iyi niyet mektubunda, ikinci altı ay için insanca yaşayacak ücret artışı yapılmayacağı taahhüdünde bulunulduğunu belirtti.
BES Antalya Şube Başkanı Mustafa Ayar da hükümeti bir an önce toplusözleşme masasına oturmaya davet etti. Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi İsmail Koncuk ise memur maaşlarına yapılan zam oranının, 'hükümetin, kitlelerin sesine kulak tıkadığının bir göstergesi olduğunu' belirtti. Memur-Sen üyesi kamu çalışanları da Konya'da düzenledikleri eylemle maaşlarına yapılan zam oranını protesto ettiler. Atatürk Kız Lisesi önünde toplanan kamu çalışanları, "Umudumuz Cottarelli", "Memur komada, hükümet uykuda" dövizleri taşıyarak, çeşitli sloganlar attılar.
Ecevit: Refah getirdik
Öte yandan Başbakan Bülent Ecevit memur maaşlarında yapılan artışlara ilişkin tepkilerle ilgili olarak, "Bu yılkı maaşlara toplam zam oranı yüzde 31'dir. O bakımdan kamu görevlilerinin enflasyona ezdirilmemesi ayrıca üstüne bir refah payı da eklenmesi konusundaki sözümüz yerine getirilmiştir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs'ta 'Bu memleket bizim' mitingi

SONRAKİ HABER

Suyumuza tuz bastılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...