13 Temmuz 2000 21:00

Sendika bürokrasisi patronlarla el ele

Kendilerini "6'lı Sivil İnisiyatif" olarak tanıtan Türk-İş, Hak-İş, TİSK, TESK, TOBB ve TZOB başkanlarının dünkü toplantısında toplusözleşmeler hedefteydi.

Paylaş
Sendika bürokrasisi patronlarla el ele
İşçi ve emekçilerin "6'lı çete" olarak tanımladığı, Türk-İş, Hak-İş, TİSK, TESK, TOBB ve TZOB'un başkanlarından oluşan "6'lı Sivil İnisiyatif"in dünkü toplantısında TİSK'in hedefinde yine sözleşmeler vardı. "Sokağa çıkarak işverenlere istedikleri ücretleri dayatamayacakları" tehdidini yönelten Baydur, tıkanma olduğunda işçi ve işveren konfederasyon başkanlarının devreye gireceği mesajını verdi.
Türk-İş Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, ekonomik gidişten memnun olmadıklarını, işçilerin sorunlarının arttığını, kaçak işçiliğin yaygınlaştığını, memur, emekli, dul ve yetimlerin aldıklarıyla geçinemeyip, açlıkla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
İşverenlerin de büyük sıkıntı yaşadıklarını öne süren Meral, "Çiftçilerimiz kan ağlamaktadır. Uygulanan politikalar, kırsal kesimde, tarım ve hayvancılıkta hızla yoksullaşma ve göçe neden olmaktadır" dedi.
Toplusözleşmelere de değinerek, ülkede demokratik kurallar içerisinde serbest toplu pazarlık düzeninin yürüdüğünü öne süren Meral, amaçlarının TİS'leri masa başında sonuçlandırmak olduğunu belirtti. Meral, tıkanıklık durumunda konfederasyonlar olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını, ancak henüz müdahaleyi gerektirecek durum olmadığını söyledi.
Zorunlu tasarruflarla ilgili soruyu değerlendiren Meral, çalışmaların sürdüğünü, bu ayın sonunda teknik komitenin tekrar toplanacağını kaydederek, ancak taraflar olarak borçlara, batık bankalara kaynak bulan devletin zorunlu tasarruflara da "bulur" umudunda olduklarını söyledi. Meral, "Umuyorum ki hükümet bu kitleyi sokağa dökmeden sorunu çözer" dedi.
Hükümetin programına övgüler düzerek sözlerine başlayan, "Zararımıza da olsa devletin yararı için elimizden gelen fedakârlığı yapmayı taahhüt ettiklerini" söyleyen TESK Genel Başkanı Derviş Günday, daha sonra esnaf ve sanatkârın karşı karşıya kaldıkları sorunları sıraladı. Otogazlı araçlardan alınan vergileri eleştirerek, "Kahveciyi, lokantacıyı, küçük esnafı bitirdiler sıra şoför esnafına geldi" dedi. Sokağa çıkarak, bağırıp çağırarak, kimseyi rahatsız etmekten yana olmadıklarını belirten Günday, ama seslerine kulak verilmezse sokağa çıkmak zorunda kalacaklarını söyledi.
Baydur-Meral ortaklığı
TİSK Genel Başkanı Refik Baydur da hükümetin desteklerine rağmen ekonomik istikrar programı için kendilerinden görüş alınmamasını eleştirerek, "Enflasyonu indirirken maliyet ne olmalıdır?" sorusu ve işyerlerinin birer birer kapandığı, işsizliğin arttığı söyleminin ardından hemen toplusözleşmelere değinmesi dikkat çekti. TİS'ler konusunda Meral ile aynı düşündüklerini, devletin müdahalesinin yanlış olduğunu söyleyen Baydur, müdahalenin geçmişte olması, devletin tarafları bir araya getirmesi gerektiğini savundu. "Gerekirse taraflar uzlaşma yolunu arar. Konfederasyonlar olarak uzlaşma ile bu işi hallederiz" diyen Baydur'un, geçtiğimiz hafta içerisinde Meral'le konuyla ilgili görüştüğü için olsa gerek önceki toplantılarda yaptığı sert konuşmayı yapmadı.
Uzlaşma en hayırlısı
"Sokağa çıkarak, işverenleri belli ücrete zorlamak hayırlı yol değildir" diyerek üstü kapalı tehdidini sürdüren Baydur, baş başa verip, işyerini kapattırmadan sorunun çözümünden yana olduklarını öne sürdü. Sigorta prim tavanının dört kat arttırılmasını da eleştiren Baydur, bunun kaçak istihdamı artıracağı, istihdamı engelleyeceğini söyledi. İşçi, işveren ayrı menfaat grupları olmalarına rağmen kendi menfaatlerini bir tarafa bırakıp, memleket sorunları konusunda fedakârlık yaptıklarını öne süren Baydur, "ancak bizi kararlara ortak etmeyen hükümet bizden yardım beklemesin" dedi.
Türkiye Zıraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel, tarımın sorunlarına eğilirken, yeniden yapılanmayı savundu. Yeniden yapılanmada Tarım Bakanlığı taşra teşkilatlarının kaldırılmasını isteyen Yücel, tarıma verilen 22 milyar dolar desteğin bürokraside, devletin hantal yapısında gittiğini, tarım araçlarının ise yakıt bulamadığı için köylere dahi gidemediğini söyledi. Buğday, süt, şeftalinin geçen yıl ve bu yıl satış fiyatlarından örnekler veren Yücel, devletin dolaylı vergilerden de elini çekmesini istedi.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise ekonomik programın Cottarelli'yi mutlu edebileceğini, ancak sokaktaki insanları mutsuz ettiğini kaydederek, "Enflasyon alt gelir gruplarından alınan bir haraçtır" değerlendirmesi yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Hükümette taşlar yerinden oynuyor

SONRAKİ HABER

En sıcak gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...