13 Temmuz 2000 21:00

Hükümette taşlar yerinden oynuyor

Kendisini hükümetin tartışılmaz büyük ortağı olarak gören MHP'ye karşı, DYP ve FP'nin hükümete yakınlaşması ve ANAYOL 'çatı tartışması' gibi seçeneklerin doğmasının ardından MHP sıkışırken, Ecevit'in pozisyonu güçlendi.

Paylaş
Hükümette taşlar yerinden oynuyor
Sultan Özer
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın hükümete girmesini değerlendiren siyasi partilerin temsilcileri, bu gelişmenin "MHP'yi etkisizleştirme operasyonu" olabileceğine dikkat çektiler.
Fazilet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Yılmaz'ın kabineye alınmasını, Yılmaz'ın bugüne kadar Avrupa ile ilişkiler konusunda söylemlerinin doğru olup olmadığını görmelerine fırsat vereceğini söyledi. Yılmaz'ın bir yıldır demokratikleşme ve Kopenhag Kriterleri'nin uygulanması yönündeki sözleriyle dikkat çektiğini belirten Bekaroğlu, şimdi Yılmaz'ın bu demokratikleşme çıkışlarının ne kadar doğru, inandırıcı olup olmadığını test edebileceklerini söyledi.
Bekaroğlu, Yılmaz'ın hükümete girmesinin çok açık olmasa da ANAP MHP cekişmesini derinleştirebileceğini savunarak, "Hükümette çok açık, belirgin olmasa bile bir ANAP-MHP sürtüşmesi var. Sadece hükümet içinde değil, AB konusunda da böyle. Sanki MHP anti-Avrupa lobiciliği, ANAP da Avrupa lobiciliği oynuyor. Bu çerçevede değerlendirildiğinde sorun çıkabilir gibi gözüküyor" dedi. Bekaroğlu, "MHP'yi etkisizleştirme girişimi olabilir mi?" sorusuna da "gelişmelerin biraz bu yönde olduğu" cevabını verdi.
DYP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez, konunun hükümeti oluşturan üç partinin iç işleri olduğunu belirterek, olumlu ya da olumsuz bir görüşleri olmadığını, bu konuda "nötr" olduklarını söyledi.
'Yılmaz yargıda aklansaydı'
CHP Genel Sekreter Yardımcısı Bekir Yurdagül, son dönemde Meclis Soruşturma Komisyonlarının hızla çalıştırılmasınının, aklama paklama operasyonlarının nedeninin ortaya çıktığını söyledi. "Mesut Yılmaz DYP'nin de katkısıyla siyasi olarak aklanmış gözüküyor. Ama hukuki açıdan aklanmaya ihtiyacı var. Sayın Yılmaz bağımsız yargı tarafından aklansa, ondan sonra isterse hükümete girseydi, ama kendilerine güvenemedikleri için bu yolu tercih etmediler ve komisyonlar, milletvekilleri üzerindeki baskıların da önemli katkısıyla, parmak hesabıyla aklanarak, kabineye girdiler" diyen Yurdagül, Yılmaz'ın hükümete bakan olarak girmesiyle beraber yeni sorunların çıkmasını muhtemel gördüklerini belirtti.
Mesut Yılmaz'ın gölge başbakan, birinci başbakan yardımcısı gibi öne çıkabileceğini de vurgulayan Yurdagül, bunun da MHP kanadında sıkıntı yaratacağını, Devlet Bahçeli'nin ya eski yumuşaklığını terk edeceğini ya da ikinci plana itileceğini söyledi. Yılmaz'ın üçüncü ya da dördüncü bakan olabileceğine pek ihtimal vermeyen Yurdagül, Yılmaz'ın hükümete girmesinin gittikçe eriyen ANAP'ı kurtaramayacağının da altını çizdi.
ÖNCEKİ HABER

Karasabana dönüş

SONRAKİ HABER

Sendika bürokrasisi patronlarla el ele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...