13 Temmuz 2000 21:00

Fiji'de darbe tezgâhı tamamlandı

Fiji'de 7 haftadır süren parlamento baskını, ordunun ve darbeci işadamı George Speight'in uzlaşmasıyla sonuçlandı. Speight'ın adamı devlet başkanlığına getirildi.

Paylaş
Fiji'de darbe tezgâhı tamamlandı
Fiji'nin siyasi tarihinde onarılması güç yaralar açan rehine eylemi sona erdi. İşadamı George Speight liderliğindeki silahlı grup 7 haftadan uzun bir süredir rehin tuttukları başbakan ve 17 parlamenteri serbest bıraktı. Aralarında Hint kökenli Başbakan Mahendra Chaudry'nin de bulunduğu rehinelerin tutuldukları parlamento binasından ayrıldığını ve durumlarının iyi olduğunu duyurdu. Dün toplanan Büyük Şefler Konseyi, yeni devlet başkanını atadı.
Speight'ın adamı
Konsey, Speight'ın adayı, eski Devlet Başkan Yardımcısı Ratu Josefa İloilo'yu devlet başkanı ilan etti. İloilo, devlet başkanı seçildikten sonra yaptığı açıklamada, yeni hükümetin kimlerden oluştuğunu yakında açıklayacağını söyledi. Speight da başbakan seçilmekten onur duyacağını belirtti. Resmi bir yaptırım gücü bulunmayan konsey, ülkenin hatrı sayılır siyasi odaklarından biri. Konseyin kararı, başlangıçta darbeye kardşı çıkan konseyin de ordu tarafından yedelenmiş olduğunun bir göstergesi olarak kabul edildi. 19 Mayıs'ta gerçekleşen parlamento baskınından on gün sonra ordu yönetime el koymuş, rehin başbakanı görevden alarak yerine kendisine yakın bir ismi vesayeten atamıştı.
İsyancılar affedilecek
CNN'e demeç veren Yarbay Filipo Tarakinikini, varılan anlaşma gereğince isyancıların affedileceğini söyledi. İsyancıların silahlarını teslim edip etmediklerine ilişkin bir bilgi verilmedi. Parlamentodaki rehinelerin 9'u, 11 Temmuz'da bırakılmıştı.
Chaudhry: Geleceğim halka bağlı
56 gün isyancıların elinde kalan ve kötü muamele gören Başbakan Mahendra Chaudhry, siyasi geleceğinin Fiji halkına bağlı olduğunu söyledi. Ülkenin ilk Hint kökenli başbakanı Chaudhry, serbest bırakıldıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, çok uzun bir süredir siyasetin içinde olduğunu ve siyasi geleceğiyle ilgili kararı halkının vereceğini belirtti.
Ülkedeki durumun tehlikeli boyutlarda olduğunu kaydeden Chaudhry, "Ben iyimserim. Fiji büyük bir ülke. Gelecek için hep birlikte çalışmalıyız" dedi.
Fiji'yle ilgili hayalleri bulunduğunu, ancak bu hayalleri hayata geçirmesine izin verilmediğini belirten Chaudhry, isyancıların lideri Speight'e karşı düşmanlık beslemediğini söyledi.
George Speight, Chaudhry'nin yerli halka karşı Hint kökenlileri kayırdığı yolunda bir propaganda yürüterek yoksul yerli halkın desteğini almaya çalışmıştı. Ortaya çıkan belirsizlik ortamından yararlanan ordu ise, Speight'a katıldıklarını, ancak yöntemini onaylamadıklarını dyurmuştu. işçi kökenli Başbakan Chaudhry, bur yıllık iktidarı boyunca çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çaba harcadı ve bu nedenle de sermaye çevrelerini karşısına aldı. Chaudry, 'bölücülük' yapan değil, Fiji'de yaşayan halklar arasında uzlaşma ve kaynaşma sağlayan bir lider olarak tanınıyor.
ÖNCEKİ HABER

Radyasyon kuşatması

SONRAKİ HABER

İsrail ile ABD arasında pürüz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...