12 Temmuz 2000 21:00

Komplo, skandala dönüştü

Kıbrıs'ta Avrupa gazetesi yazarlarının, 'casusluk' suçlamasıyla gözaltına alınması ile başlayan süreç, bir skandala dönüştü. K. Kıbrıslı sendikalar, kitle örgütleri ve partiler, komployu protesto ettiler.

Paylaş
Komplo, skandala dönüştü
Kuzey Kıbrıs'ta bir araya gelen siyasi parti, sendika ve kitle örgütleri tarafından yapılan ortak açıklamada, ülke tarihine 'mini darbe' olarak geçen ve halkın büyük tepkisini çeken, Avrupa gazetesi yazarlarının tutuklanmasıyla ilgili davanın komplodan skandala dönüştüğü belirtildi.
CTP, YBH, Kıbrıs Türk Öğretmenleri Sendikası (KTÖS), KTOEÖS, Devrimci Genel-İş, Emek-İş, BES, KTMMOB, Türk-Sen, KTAMS, El-Sen, Tel-Sen, Bel-Sen, KIB-YAY, Tıp-İş, YKB, Haklar ve Özgürlükler Derneği, Kıbrıs'ta Sosyalist Gerçek, Ekim Kültür-Sanat-Üretim Derneği, Kıbrıs Sanat Derneği, Barış Derneği, Barış ve Demokrasi İnisiyatifi, Naci Talat Vakfı, Kutlu Adalı Vakfı, Barış ve Federal Çözüm İçin Kadın Hareketi, Kadın Araştırmaları Merkezi, Kıbrıslılar Bilim Eğitim Sağlık Dayanışma Derneği (KIBES) adına KTOEÖS Başkanı Ahmet Barçın yazılı açıklama yaptı.
Dava, fiyaskoyla sonuçlandı
Barçın, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın emri ile 'vatan hainliği' ve 'casusluk' ile suçlanan Avrupa gazetesi yazarlarının duruşmasının tam bir fiyaskoyla sonuçlandığını belirtti. "Ülkemizin demokratikleştirilmesini, polisin İçişleri Bakanlığı'na, askerin sivil otoriteye bağlanmasını talep etmesinin haklılığı bir kez daha kanıtlanmıştır" diyen Barçın, sanıklardan iki kişinin serbest bırakıldığını, dolayısıyla yapılan suçlamaların inandırıcı olmadığının ortaya çıktığını ifade etti. Barçın, geri kalan tutukluların da bir an önce serbest bırakılmasını ve ülkede demokrasi yarasını genişleten Güvenlik Kuvvetleri Komutanı'nın görevden alınmasını bir kez daha yineledi.
Tepki koyma zamanı
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, Kuzey Kıbrıs'ta üretim sektörlerinin sistemli bir şekilde çökertildiği, halkın üretimden kopartıldığı, bankaların batırıldığı belirtilerek, tam bu dönemde TC çevreleri ile yerli işbirlikçilerinin çıkardığı pakete tepki gösterildi.
Açıklamada, bu paketle Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin durumunun daha da kötüye gittiğine dikkat çekilerek, "Bir de komutan çıktı başımıza! Her töreni bahane ederek halkın belli kesimlerini vatan haini ilan eden ve tüm halkı tehdit ederek gözdağı veren komutan... Yapılanların tamamı Kıbrıs meselesiyle ilintilidir ve Kıbrıs sorununun çözümü hakkındaki birinci karar hakkı Kıbrıslılarındır. Şimdi tepki koyma zamanıdır" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Tavır ve üslup belirleyici olmalı

SONRAKİ HABER

Memura IMF tarifesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...