12 Temmuz 2000 21:00

Kuzey İrlanda'da kan döküldü

K. İrlanda'da bağımsızlık yanlısı Katoliklerin bulunduğu mahallede yürüyüş yapmalarına izin verilmeyen İngiltere ile birlik yanlısı tarikatçıların şiddet eylemlerinde bir kişi yaşamını yitirdi.

Paylaş
Kuzey İrlanda'da kan döküldü
K. İrlanda'da bağımsızlık yanlısı Katoliklerin bulunduğu mahallede yürüyüş yapmalarına izin verilmeyen İngiltere ile birlik yanlısı tarikatçıların şiddet eylemlerinde bir kişi yaşamını yitirdi.
K. İrlanda'nın başkenti Belfast'taki County Antrim bölgesinde önceki gece geç saatlerde patlak veren olaylarda vurularak öldürülen kişinin kimliği ve kimin tarafından öldürüldüğü bilinmiyor. Ancak bu kişinin Orange tarikatı üyeleri tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor. Kurbanın cesedi Larne Mahallesi'nde bir ateşin yanında bulundu. Sağcı Demokratik Birlik Partisi vekillerinden Jack McKee, tanık olduğu cinayetin yüzlerce insanın gözleri önünde işlendiğini söyledi.
Gece boyunca süren ve pek çok kenti etkisi altına alan şiddet dalgası en çok başkent Belfast'ı etkiledi. Kentte, "Kuzey İrlanda Özgürlük Savaşçıları" adlı kontra örgütün üyeleri, silahlarıyla havaya ateş açarak bölgeye korku saldı. Portadown'da petrol bombaları patlatılırken, Corcrain adlı küçük kasabada patlayan bomba da gerginliği arttırdı. Pek çok yerde panzerlerle su sıkarak kalabalığı dağıtmaya çalışan güvenlik güçleri, plastik mermiler kullanarak şiddet yaratan topluluğu etkisiz hale getirmek için çaba harcadı.
Öte yandan, Protestanların, 1690'da Protestan Orange tarikatı lideri olan William'ın Katolik Kral II. James'in ordularını yendiği Boyne Savaşı'nın yıldönümü gerekçesiyle yapılan büyük yürüyüş dün başladı. Belfast'taki Ormond Yolu'nda başlatılan yürüyüşe binlerce kişi katılırken, bölgeye yerleşen İngiliz polis ve askeri yine geniş önlemler aldı. Bu son yürüyüşüyle bölgede durumun normale dönmesi bekleniyor.
Büyük zarar
Belfast'ta pek çok işyeri temmuz ayının ilk günlerinden bu yana kapalı tutulurken, halk da akşamın ilk saatlerinden itibaren evlerine çekilmek zorunda kalıyor. Polis yetkilileri, 2 Temmuz'dan bu yana 146 kişinin tutuklandığını, 288 yerde petrol bombası patlatıldığını bildirdiler.
Yetkililer, son 10 günde yaşanan olaylarda 77 ev, 55 ticari işletme ve 358 otomobilin zarar gördüğünü açıkladılar. Günlerdir Belfast sokaklarında terör estiren Protestanlar'ın yarattığı provokasyon, önceki gün doruk noktasına ulaşmıştı.
ÖNCEKİ HABER

ABD'den 'Tek Çin' sözü

SONRAKİ HABER

SEKA'da peşkeşe doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...