12 Temmuz 2000 21:00

ABD'den 'Tek Çin' sözü

ABD Savunma Bakanı William Cohen, dün Pekin'de Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı, Devlet Müşaviri ve Savunma Bakanı Chi Haotian ile görüştü.

Paylaş
ABD'den 'Tek Çin' sözü
Çin'i ziyaret eden ABD Savunma Bakanı William Cohen, dün Pekin'de Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı, Devlet Müşaviri ve Savunma Bakanı Chi Haotian ile görüştü. Chi, görüşmede, "Tek Çin" ilkesinden kaçınmanın çıkış yol olmadığını, Tayvan sorununun süresiz ertelenemeyeceğini ve uzaltılamayacağını söyledi.
Çin-ABD ilişkilerindeki en önemli ve hassas konunun Tayvan sorunu olduğunu belirten Chi, "Amerikan tarafı birçok kez Tek Çin politikasında ısrar edeceğini, iki taraf arasında imzalanan 3 ortak bildiriye ve ilgili taahhütlerine uyacağını belirmişti. Çin ABD'den, sözünü yerine getirerek Tayvan'a yanlış sinyal vermemesini bekliyor" diye konuştu. Cohen ise görüşmede, Çin ve ABD'nin dünya barışı ve gelişmesinde önemli ortak çıkarlara ve sorumluluklara sahip ülkeler olduğunu belirterek, Amerikan yönetiminin Çin'le olan ilişkileri, karşılıklı anlayış ve işbirliğini geliştirmeye devam edeceğini söyledi.
Çin tarafına ABD'nin ulusal ve bölgesel füze savunma sistemleri hakkında da bilgi veren Cohen, Tayvan konusuna değinirken de "Tek Çin" politikasına ve ortak bildirilere uyacaklarını ifade etti. Cohen, ülkesinin, Tayvan'ın bağımsızlığa giden herhangi bir girişimini desteklemeyeceğini ve anlaşmazlığın barışçı yoldan çözülmesi yönündeki tutumunu sürdüreceğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

ABD ile Kuzey Kore anlaşamadı

SONRAKİ HABER

Kuzey İrlanda'da kan döküldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa