11 Temmuz 2000 21:00

Kayıp 'ateş topu' aranıyor

Bilim adamları, İzmir'in birçok ilçesinde göründükten sonra, atmosferde kaybolan gökyüzü cismini arıyor. Bilimsel olarak büyük değer taşıyan bu cismin, büyük olasılıkla Mars'tan, bir astroitten ya da kuyruklu yıldızdan koptuğu sanılıyor.

Paylaş
Kayıp 'ateş topu' aranıyor
Ege Üniversitesi (E.Ü) Fen Fakültesi Gözlemevi Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Evren, 8 Temmuz gece yarısı İzmir'in birçok kesiminden çıplak gözle görülen "ateş topu"nu bulabilmek için İzmirlilerden yardım istedi.
Evren, İzmir'in çok değişik bölgelerinden görülebilen ateş topunun bilimsel olarak büyük değer taşıdığını belirtti. Evren, "Atmosfere yaklaşık bir haftadır göktaşı yağmuru sürüyor. 8 Temmuz akşamı da atmosfere çok büyük bir göktaşının girdiği görülmüş. Buna, ateş topu, da deniyor. Cismin akıbetini ise bilemiyoruz" dedi.
Bu cismin incelenmesi sonucu geliş yolu ve taşıdığı elementler hakkında bilgi sahibi olunacağını ifade eden Evren, bu gibi doğa olaylarının sık gerçekleşmediğini, bu yüzden de elde edilebilecek kalıntının büyük önem taşıdığını söyledi.
Evren, "Ateş topunun düşüp düşmediğini de bilemiyoruz. Belki de düşmeden atmosferde yanıp gaz haline de gelmiş olabilir ya da denize düşmüş olabilir. Ama karada bir yere düşme ihtimali de yüksek" dedi. Bu cisme ulaşmalarının çok önemli olduğunu belirten Evren, cismin belki Mars'tan belki bir Astroit'ten, belki de bir kuyruklu yıldızdan kopup geldiğini söyledi.
Sakın dokunmayın!
Ateş topunun düştüğü yerde geniş bir çukur açmış olacağını anlatan Evren, "Duman çıkarıyor ve sıcak olabilir. Cismin bulunması halinde kesinlikle çıplak elle ya da kazma-kürekle dokunulmasın, bize haber verilsin. Aksi takdirde cisim bozulacağı gibi bu yabancı element ya da gazlar insan sağlığına zarar verebilir" dedi.
Dünyanın oluştuğu yıllara yaşı denk olan bu cismin bilimsel anlamda çok önemli ipuçları vereceğine dikkati çeken Evren, içindeki metallerin, kimyasal maddelerin, yapılacak analizlerle açığa çıkarılabileceğini kaydetti. Evren, 23 Temmuz tarihinde "Linear" isimli kuyruklu yıldızın dünyaya çok yakından geçeceğini belirterek, bu tarihte gökyüzünde kuzey yönüne bakanların çıplak gözle güzel bir gök olayını daha görebileceğini söyledi. Evren, kuyruklu yıldızın saat 22.00'den itibaren görülebileceğini tahmin ettiklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

İşçi, hakları için direnişte

SONRAKİ HABER

ABD ile Kuzey Kore anlaşamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...