11 Temmuz 2000 21:00

Haydar Kaya'ya yine mahkûmiyet

Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, bir konuşmasında Kürt sorunu konusunda sınıfsal çözüm istediği için, 1 yıl hapis, 600 milyon lira para cezasına çarptırıldı.

Paylaş
Haydar Kaya'ya yine mahkûmiyet
Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, İHD tarafından 1996 yılı Aralık ayında düzenlenen İnsan Hakları Haftası etkinlikleri sırasında yaptığı bir konuşmada, Kürt sorunu konusunda sınıfsal çözüm istediği için, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı hedef alan propaganda yaptığı" iddiasıyla Ankara 2 No'lu DGM tarafından 1 yıl hapis, 600 milyon lira para cezasına çarptırıldı. Davanın diğer sanıkları İHD eski Başkanı Akın Birdal, HADEP yöneticisi Recep Doğaner, Yazar Mehmet Ragıp Duran ve ÖDP Ankara İl yöneticisi Mustafa Kahya ise beraat etti.
İHD'nin 1996 Aralık ayında düzenlediği etkinliklerde yaptıkları konuşmalarda "bölücülük" propagandası yaptıkları gerekçesiyle, EMEP Ankara eski İl Başkanı Haydar Kaya, İHD eski Başkanı Akın Birdal, HADEP yöneticisi Recep Doğaner, Yazar Ragıp Duran, Yazar Mustafa Ekmekçi ve ÖDP Ankara İl yöneticisi Mustafa Kahya haklarında dava açılmıştı. Ekmekçi'nin davası ölümü üzerine düşerken, DGM 30 Aralık 1997'de Haydar Kaya'yı mahkûm ederek, diğer sanıkların beraatine karar vermişti. Temyizde ise Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi 12.4.1999 tarihinde kararı bozarak yeniden Ankara 2 No'lu DGM'ye göndermişti.
Davayı yeniden görüşen Ankara 2 No'lu DGM, Recep Doğaner, Akın Birdal, Ragıp Duran ve Mustafa Kahya'nın beraatlerine karar verdi.
Kararda, Haydar Kaya hakkında TMY'nın 8/1 maddesi gereğince, 1 yıl hapis, 100 milyon lira ağır para cezası verilirken, TCK'nın 59'uncu maddesi, "suçun niteliği, önemi ve sanık hakkında uygulama yapmak için nedenler bulunmadığından" uygulanmadı. Ayrıca TCK'nın ek 1 ve ek 2 maddeleri gereğince ağır para cezasının 6 misli artırılarak 600 milyon liraya yükseltildiği duruşmada, 204 milyon 440 bin liralık mahkeme masrafının da Haydar Kaya'dan alınmasına karar verildi.
DGM'nin kararında Kaya'nın, "Ülkede bir Kürt sorunu bulunduğunu, bu sorunun sadece Kürtler ve Kürt illerinde yaşayanların mücadelesi ile çözülemeyeceğini, Kürdistan sorununun Kürt halkının yaşadığı topraklarda iç ve dış gerici güçler tarafından kullanılmasına dur denilmesi ile mümkün olacağını, bölgede sorunun barışçı bir şekilde çözülmesinin de mümkün olmadığını belirterek Kuzey Irak'taki yapılanmaya göz yuman devletin, Kürdistan'daki Kürt ulusunu yok etmekle itham ettiği" iddia edildi. Kaya'nın, "İçlerinde Kürtlerin de bulunduğu bazı güçlerin güçbirliği yaparak Anayasal rejimi değiştirmek için mücadele etmelerini önerdiğini" ileri süren DGM, Kaya'nın "bölücülük kastını ortaya koyduğu" kararına vardı.
ÖNCEKİ HABER

Anavatansız bir besteci

SONRAKİ HABER

İşçi, hakları için direnişte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...