10 Temmuz 2000 21:00

Acılar da uçsun uçurtmalar gibi!

İHD'nin 14. Uçurtma Şenliği'nde ana dilde eğitim göremeyen Kürt çocukları, İstanbul sokaklarında korunmasız çalışan çocuklar ve sıkıntılara rağmen çocuk kalmaya çalışan depremzede çocuklar bir araya geldi.

Paylaş
Acılar da uçsun uçurtmalar gibi!
Rojda İldan
Depremzede çocukların yaşadığı acıları paylaşmak ve onlara birazcık da olsa moral kaynağı olmak isteyen İHD İstanbul Şubesi, her yıl geleneksel olarak düzenlediği Uçurtma Şenliği'nin 14.sünü bu yıl Adapazarı Emirdağ'da yaptı. MKM'den gelen Kürt çocuklarının, korunmasız çalışan çocukların ve depremzede çocukların buluştuğu şenlikte, yaşanan acılar ve sıkıntılar bir günlüğüne de olsa unutulmaya çalışıldı.
Beyoğlu Çocuk Koruma Merkezi'nden 17 çocuğun, Mezopotamya Kültür Merkezi'nden gelen çocukların ve Emirdağ prefabrik evlerinde kalan çocukların katıldığı 14. Uçurtma Şenliği, İstanbul'dan gelecek olan çocukların ve dernek üyelerinin pazar günü Taksim'de buluşup, Emirdağ'a gelmeleriyle başladı.
Otobüslerde şarkı söyleyerek Adapazarı'na varan çocuklar, ilk gittiklerinde kendilerini rahatsız eden bunaltıcı sıcağı yemeklerini yiyip, uçurtmalarını uçurtmaya başladıkları andan itibaren unuttular.
Her yıl özgürlük için uçurulan rengarek uçurtmalar, yaklaşık 50 çocuk tarafından bu yıl deprem acılarının uçup gitmesi umuduyla uçuruldu. Zaman ilerledikçe uçurtmaların iplerinin küçüklerden büyüklere geçtiği şenlik, Adapazarı'ndaki erişkin ve çocukların uçurtmalar gibi rengarenk bir gün yaşamalarına vesile oldu.
Çocukların yüzleri rengarenk...
Çocukların yüzlerini sarı, kırmızı, mavi, siyah, yeşil boyalarla boyadığı şenlikteki gösteriler, FES adlı gönüllü bir çocuk grubunun hazırladığı ve Donkişot'un "İyilik, dostluk ve sevgi" diyerek kötülere karşı çıktığı bir serüveni anlatan bir kukla gösterisiyle başladı. Donkişot'un kazanımla çıktığı bu serüvenin sonunda yine FES grubu şekilden şekile girebilen balonları çocuklara dağıttılar. Bu dağıtımın ardından da MKM Çocuk Korosu, depremzede çocukların acılarını paylaştıklarını belirttikleri bir açıklama yaptı ve halkların ve çocukların kardeş olduklarını belirttikleri şarkılarını seslendirdi. MKM'li çocukların ardından da Folk Tur çocuklara Karadeniz yöresinin halk oyunlarını sergiledi.
Şenlik ile moral buldular
Emirdağ prefabrik evlerinde kalan gençlerin, ayı, kedi, panter kılıklarına bürünerek çocukları eğlendirdiği, yine bu evlerde kalan gençlerin gitar, saz, keman çalarak şenliktekileri oynattığı şenlik, konuştuğumuz depremzedelerin rutin hayatlarından uzaklaşıp, bir günlüğüne de olsa dertlerini unutmalarına yardımcı oldu. Depremzede kadınların yaptığı el işlerini, incik-boncukları onların geçim mücadelelerine birazcık da olsa katkıda bulunmak amacıyla satan Adapazarı Cumhuriyet Kadınları'ndan Pakim Uçan, gelenleri iyi ağırlayamadıkları üzüntüsünü de yaşasa, bu şenlikte moral bulduklarını açıkladı. Hergün aynı şeyleri yapmaktan sıkıldıkları için şenliğin kendilerine farklı bir gün geçirttiğini söyleyen Uçan'ın bir şikayeti vardı ama; kendilerini ziyarete gelenlerin gün geçtikçe azalması...
Kendileri için bir şenlik düzenlenmesinin ve arkadaşlarının bunaltıcı sıcaklara rağmen Adapazarı'na gelmelerinin kendilerinde sevinç yarttığı depremzede çocuklar, bu şenliklerin sıklaştırılmasını isteyerek duygularını bizlere ifade ettiler.
Hülya Demir, "Gelmeleri iyi oldu. Morale ihtiyacımız vardı. Çünkü depremden çok korkuyoruz" diyerek şenlikle ilgili düşüncelerini açıklarken, yardımların kesilmesiyle ekmeksiz ve susuz kaldıklarını söyleyen altı yaşındaki Anıl Demir ise elinde İHD'nin dağıttığı çocuk hakları sözleşmesini göstererek, "Şenlik iyiydi. Ama ben uçurtma uçuramadım" dedi. Anıl Demir gibi İHD'nin dağıttığı sözleşmeyi elinde dolaştıran dokuz yaşındaki Dilek Üşenmez de şenliğin kendisini mutlu ettiğini belirterek, hakları olduğunu ilk defa öğrendiğini söyledi.
Depremden sonra hayatlarında meydana gelen değişikliklere yavaş yavaş alışmaya başladıklarını dile getiren Üşenmez, güneşin kavurduğu prefabrik evlerinde arkadaşlarıyla oyun oynadıklarını belirterek, farklı yüzler görmenin kendileri için ilginç olduğunu belirtti.
Depremzedelerle birlikte uçurdular
MKM'li çocukların halay çekip, şarkı söyledikleri şenlikte, Beyoğlu Çocuk Koruma Merkezi'nden gelen 17 selpakçı çocuk, yaşama kavgasının sıkıntılarını şenlik alanında üzerinden atmaya çalıştı. Bütün gün ağaçlardan inmeyen ve sıcağın etkisiyle çıplak dolaşmayı tercih eden bu çocuklardan 14 yaşındaki Gökhan Kese, şenlikte en çok beğendiği şeyin MKM'li çocuk arkadaşlarının şarkıları olduğunu belirtti. Depremzede arkadaşlarının üzüntülü olduklarını bildiklerini ve şenliğin hem kendileri eğlendiği hem de depremzede arkadaşlarına moral olduğu için iyi geçtiğini söyleyen Kese, bir depremzede arkadaşıyla tanışıp, uçurtmasını onunla birlikte uçurduğunu ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Mevsimlik işçi de IMF'zede

SONRAKİ HABER

Kritik zirve başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...