10 Temmuz 2000 21:00

Mevsimlik işçi de IMF'zede

IMF programı doğrultusunda mevsimlik işçiler fonu için ayrılan bütçeden 100 trilyon lira kesinti yapan hükümet, geçen yıl 11 ay çalıştırdığı işçileri eylülde kapı önüne koymayı planlıyor.

Paylaş
Mevsimlik işçi de IMF'zede
Şahin Bayar
Kamuya bağlı çeşitli işkollarında geçici işçi (mevsimlik) statüsünde çalışan işçileri, yeniden işsizlik bekliyor. IMF'ye verdiği sözler doğrultusunda mevsimlik işçi fonu için ayrılan bütçeden 100 trilyon lira kesintiye giden hükümet, geçtiğimiz yıl 11 ay çalıştırdığı mevsimlik işçilerin işine eylül ayında son vermeyi planlıyor. Eylül ayında işlerine son verilmesi halinde mevsimlik işçiler, bu yıl ortalama olarak ancak 4-5 ay çalışabilmiş olacaklar.
Hükümetin mevsimlik işçilerin çalışma süresini uzatmak için kendilerine söz verdiğini hatırlatan Yol-İş Genel Başkan Vekili Nuhi Çelebi, hükümetin sözünü tutmaması halinde Ankara'da eylem yapacaklarını belirtti.
Ankara'da eylem
Konuyla ilgili olarak Yol-İş Başkanlar Kurulu'nda karar aldıklarını dile getiren Çelebi, "Hükümetin sözü var. Her gittiği yerde 'Bu sorunu çözeceğiz' diyor Sayın Ecevit. Öyleyse bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Aksi halde tavır koyacağız, eylem yapacağız" dedi.
Geçtiğimiz yıl mücadele vererek iyi bir sözleşme imzaladıklarını, mevsimlik işçiler arasındaki ücret farkını giderdiklerini kaydeden Çelebi, bu yıl da mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Bütçeden yapılan 100 trilyon liralık kesintinin önemli olmadığını savunan Çelebi, "Kesinti bizim işçimizden kesilmiş. Kesilmiş olabilir ama başka bir taraftan verirsin. Çözülmeyecek hiçbir şey yok" diye konuştu.
'Sözlerini tutsunlar'
Yol-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Ahmet Sever de, mevsimlik işçi sorunu ile ilgili olarak Türk-İş Başkanı Bayram Meral'in önümüzdeki günlerde Başbakan Bülent Ecevit ile görüşeceğini belirtti. Ağustos sonuna kadar sözleşmeleri olduğunu ifade eden Sever, "Daha sonra gerekli gayret gösterilecektir. Bu hükümetin vermiş olduğu söz vardı; bu sözü yerine getirmezlerse biz sendika ve işçiler olarak gerekli tepkiyi göstereceğiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Avrupa sadece makyaj istiyor

SONRAKİ HABER

Acılar da uçsun uçurtmalar gibi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...