09 Temmuz 2000 21:00

Kutan, 312 için 'üç vakte kadar' dedi

Düşünce ifade etmeyi suç sayan TCK'nın 312. maddesinin değiştirilmesi, af çıkarılması, ve idamın kaldırılması konularında da ciddi bir hazırlık yok.

Paylaş
Kutan, 312 için 'üç vakte kadar' dedi
FP Genel Başkanı Recai Kutan, TCK'nın 312. maddesinin en geç 3 ay içinde
değiştirileceği ve "Bir vuzuha (açıklığa) kavuşturulacağı" görüşünde olduğunu söyledi.
Kutan, partisinin Keçiören ilçe teşkilatınca Gerede'nin Taşlar Yaylası'nda düzenlenen pikniğe katıldı. Kutan, gazetecilerin TCK'nın 312. maddesiyle ilgili yeni gelişmeler olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine, partisinin kurulduğu günden bu yana ısrarla 312. maddenin "bir demokrasi ayıbı olduğunu, mutlaka değiştirilmesi gerektiğini" ifade ettiğini savundu. Bu maddenin değiştirilmesi ile ilgili görüşlerinin, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın aldığı mahkûmiyet kararıyla ilgili olmadığını öne süren Kutan, sadece 312. maddenin değil, Anayasa ve yasalardaki antidemokratik gördükleri maddelerin de değiştirilmesini eskiden bu yana istediklerini iddia etti.
Kutan, 312. madde nedeniyle çeşitli dünya görüşlerine sahip birçok kişinin ceza aldığına işaret ederek, bunun bir "zulüm" olduğunu, kendilerinin bu zulmün ortadan kaldırılmasını istediklerini söyledi.
Her tarafa çekilebilir
Kutan, 312. maddenin yapısı itibariyle her tarafa çekilebileceğini, tahrik denilen şeyin ne olduğunun açık olmadığını belirtti. Siyasetçilerin çeşitli konulara ilişkin eleştirilerde bulunabileceklerini ifade eden Kutan, 312. maddenin değiştirilmesi için siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmeleri de aktardı. Kutan, bütün parti liderlerinin elbirliği ile 312. maddenin değiştirilmesi ve tadili konusunda mutabık olduklarını, ancak TBMM'nin bu konuya ilişkin olağanüstü toplanması konusunda bir mutabakatın olmadığını ifade etti. Meclis yeni dönem çalışmalarına başladığında ilk gündem maddesinin, 312. maddenin değiştirilmesi olduğunu söyleyen Kutan, ancak bunu beklemeden bu maddenin TBMM'nin olağanüstü toplanarak düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi. Kutan, bu çerçevede, önümüzdeki hafta bazı parti liderleriyle, bugün de TBMM Başkanı ile görüşeceğini, görüşmenin ardından da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den randevu talebinde bulunacağını bildirdi.
Kutan, "Neticeden ümitliyim. TCK'nin 312. maddesinin en geç 3 ay içinde değiştirileceği ve bir vuzuha kavuşturulacağı görüşündeyim" dedi.
Kutan, bir gazetecinin, mahkûmiyet kararı sonrasında ziyaret ettiği Erbakan'ın kararı nasıl karşıladığını sorması üzerine, Erbakan'ın "Olanda hayır var. Bu karar Türk demokrasisinin ve hukuk devletinin önünün açılması bakımından vesile olur" dediğini aktardı.
ÖNCEKİ HABER

KİT'lerin kârı 393 kat arttı

SONRAKİ HABER

Hücre paneline yine engel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...