09 Temmuz 2000 21:00

İran yine kaynıyor

Geçtiğimiz yıl düzenlenen büyük öğrenci gösterilerinin yıldönümü, mollalarla 'reformcular'ın bir kez daha yüzleşmelerine vesile oldu.

Paylaş
İran yine kaynıyor
İran'da, geçtiğimiz yıl reform yanlısı öğrenciler tarafından düzenlenen ve kanlı bir şekilde sona eren gösterilerin yıldönümünde, yine sıcak günler yaşanıyıor. Başkent Tahran'da üniversite öğrencilerine mollalar ve polis saldırırken, Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi yanlısı politikacılar da karşı cepheye yönelik sert açıklamalarda bulundular.
Şiddetli çatışmalar
Tahran'da, önceki gün gösteri düzenlemek isteyen bir grup öğrenci ile muhafazakâr Ensari Hizbullah grubu arasında çatışmalar yaşandı. Tahran Üniversitesi yakınındaki İnkılap Meydanı'nda, öğrencilerle Ensari Hizbullah militanları arasında başlayan çatışmalar, polisin meydana giden yolları kesmesi üzerine, meydanın kuzeyindeki Kuzey Karger Caddesi'nde ve çevre sokaklarda devam etti. Yollara, yaktıkları ateşlerle barikat kurmaya çalışan öğrencilerle Ensari Hizbullah grubu arasındaki çatışmalara, polis uzun süre müdahalede bulunmadı. Sopa ve zincir kullanan Ensari Hizbullah grubu ve Besiçler (silahlı milisler)'e karşı "Besiçlere Ölüm" sloganı atan öğrenciler, karşıt gruba taşlarla karşılık verdi, birkaç kez havaya ateş açıldı. Göstericilerin, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani aleyhinde sloganlar attıkları, Cumhurbaşkanı Hatemi'ye de "Hatemi, bu son uyarı" şeklinde seslendikleri belirtildi. Üniversite yakınlarındaki caddeleri ve İnkılap Meydanı'nı tamamen kontrol altına alıp trafiğe kapatan Besiçler ve Ensari Hizbullah grubu, kimlik kontrolü yaparak, bazı gençleri motorsikletlerle bilinmeyen yerlere götürdü. Çatışmalar, polisin gözyaşartıcı bombalarla müdaha etmesiyle son buldu.
Polis saldırısı
Tahran Üniversitesi önünde gösteri yapmak isteyen öğrencilerden bazılarının da tutuklandığı bildirildi. İRNA'nın haberine göre, "Hişmetullah Teberzedi grubu" olarak bilinen "İran Üniversiteleri Öğrencileri ve Mezunları Birliği" üyelerinden bazıları, önceki sabah üniversitenin ana kapısı önünde düzenledikleri gösteri sırasında, halkın öğrencileri desteklemesini isteyen sloganlar attılar ve bildiriler dağıttılar. Ancak gösteri, polisin saldırısıyla sona erdirildi. Polis bazı öğrencileri gözaltına aldı. Teberzedi grubu, Cumhurbaşkanı Hatemi'yi destekleyen Birliği Güçlendirme Bürosu'ndan ayrılan bir grup. Grubun lideri Teberzedi ve önde gelen grup üyeleri, haziran ayı başında öğrenci hareketine karşı yürütülen baskı kampanyası sırasında tutuklanmıştı.
Çiçek dağıttılar
Öte yandan, Birliği Güçlendirme Bürosu üyesi öğrenciler, başkent Tahran'da halka onbin çiçek dağıttıkları belirtildi. AA'ya bilgi veren Birliği Güçlendirme Bürosu Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Şeyh, "çatışmaların kendileri ile bir ilgisi olmadığını" söyledi. Bir bildiri yayınlayarak, olayların kendileri dışında geliştiğini açıkladıklarını belirten Şeyh, geçen yılki olayların yıldönümünü "gülen reform" programı çerçevesinde düzenledikleri barışçı etkinliklerle andıklarını, Tahran'ın 10 meydanında halka çiçekler dağıttıklarını, 12 Mart günü saldırıya uğrayan reformcu politikacı Said Haccariyan'ı ve tutuklu gazetecilerle siyasetçilerin yakınlarını, evlerinde ziyaret ettiklerini kaydetti. Şeyh, çatışmalardan dolayı molla yanlısı örgütleri ve aralarında Hişmetullah Teberzi grubunun da bulunduğu radikal öğrenci gruplarını suçladı.
Hatemi'nin kardeşi sert konuştu
Bu arada, öğrenci gösterilerinin yıldönümü nedeniyle düzenlenen bir etkinliğe katılan İran Meclis Başkanı'nın İkinci Yardımcısı ve İran İslami Katılım Partisi Sözcüsü Muhammed Rıza Hatemi, reformcuların, şiddet yanlıları karşısında reformları savunmak için siperlerini korumaları gerektiğini söyledi. Tahran Üniversitesi Yurdu'nda düzenlenen "Şiddete Hayır" seminerinde konuşan Rıza Hatemi, "Reformcuların toplumda huzuru korumaya büyük önem vermeleri, halkın egemenliğine karşı olanların daha da cesur ve yüzsüz olmalarına, her gün reformcu harekete saldırmalarına ve reformları durdurmaya çalışmalarına neden oldu" dedi.
Molla kanadın siyasetlerinden birinin, reformcuların çoğunlukta olduğu meclisi iş göremez hale getirip halkta "yasal yollardan bir şeyin değişmeyeceği" fikri uyandırmak olduğunu belirten Hatemi, böyle bir inancın oluşması durumunda "halkın başvurabileceği yolun hiç kimsenin yararına olmayabileceğini" söyledi. Muhammed Rıza Hatemi, mollalar için şöyle konuştu: "Şu anda reformlara saldırmak için seçtikleri yol en kötü stratejidir. Halkın arasında yerleri olmadığını, dolayısıyla yasal yolla iktidara gelemeyeceklerini ve güç kullanmaları gerektiğini biliyorlar. Ancak burada da yanılıyorlar. Bilmeliler ki, toplumda yer edinmenin yolu halkın oyudur." Seminerin açılışında, geçen yılki Tahran Üniversitesi Yurdu baskınını protesto için iki dakikalık saygı duruşu yapıldı.
ÖNCEKİ HABER

8 metrekare dünya

SONRAKİ HABER

İsrail kurşunları can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...