08 Temmuz 2000 21:00

EXSA grevine coşkulu destek

EXSA işçilerinin greviyle dayanışma amacıyla düzenlenen şenlik çok sayıda emekçinin katılımıyla yapıldı. Şenlikte dayanışmanın sürmesi çağrısı yapıldı.

Paylaş
EXSA grevine coşkulu destek
Sabancı Holding'e ait EXSA fabrikasında 650 işçinin 20. günü geride bırakan greviyle dayanışma şenliği önceki gün yapıldı. Seyhan Kültür Merkezi'nde düzenlenen şenlik davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla başladı. DİSK/Tekstil Teksa Şube Başkanı Nazmi İncesoy'un açılış konuşmasını yaptığı şenliğe DİSK/Tekstil Genel Merkez Yöneticilerinin yanı sıra DİSK'e bağlı BOSSA ve Çukobirlik işyerlerinde örgütlü sendika şubelerinin yöneticileri katıldı.
'Bütün ülkeyi ilgilendiriyor'
Genel-İş 2 Nolu Şube, DİSK/MENSA Şubesi ve Türk-İş'ten TÜMTİS ise şenliğe kitlesel katılım sağlayan sendikalar oldu. MENSA'dan katılan işçilerin, "MENSA/EXSA omuz omuza" sloganları da dikkat çekti. Siyasi partilerden EMEP kitlesel olarak destek verirken, ÖDP ve CHP, il yöneticileri de şenliğe geldi.
Şenlikte ilk konuşmayı DİSK/ Tekstil Genel Başkan Yardımcısı Kazım Doğan yaptı. Doğan, konuşmasında hükümete yüklenirken, Başbakan Bülent Ecevit'in 30 yıl öncesiyle bugününü kıyasladı. Doğan'ın konuşmasında Ecevit'in isminin geçtiği yerlerde işçiler Başbakan'ı sık sık protesto ettiler. Barıştan ve uzlaşmadan yana olduklarını söyleyen Doğan, her zaman masaya oturmaya hazır olduklarını, fakat haklarından da ödün vermeyeceklerini söyledi. EXSA işçilerinin verdiği mücadelenin tüm Türkiye'yi ilgilendirdiğini belirten Doğan, fabrikanın Türkiye'nin en zengin şirketler grubu olan Sabancı Holding'e ait olduğunu hatırlattı. Verilen mücadelenin aynı zamanda, '12 Eylül darbesiyle getirilen antidemokratik yasalara karşı da sürdüğünü belirten Doğan, bu yasaların kalkması için mücadelenin devam etmesi gerektiğine de dikkat çekti. Yükselen sesin işçi sınıfının sesi olduğuna vurgu yapan Doğan, işçilerin hiçbir zaman oturduğu yerde ücret istemediklerini, sadece haklarını istediklerini söyledi.
Şenliğe katılan daha sonra Grup Praxis'in müzikleriyle halaylar çektiler. Ayrıca MENSA işçileri bir folklor oyunu sundular. İşçilerden bazıları da türküler söyledi.
Haftaya sonuç alınabilir
EXSA işvereniyle toplantısı olduğu için şenliğe geç katılan DİSK/Tekstil Genel Başkanı Süleyman Çelebi de yaptığı konuşmada yapılan görüşmeyi işçilere aktardı. Çelebi, Sabancı Holding'ten Şevket Sabancı ile görüştüğünü aktarırken, görüşmenin olumlu geçtiğini ve önümüzdeki hafta içerisinde bir cevap beklediklerini söyledi. Sabancı grubunun Adana'daki genel koordinatörü Nihat Yüksel'e haber gönderdiklerini ve önümüzdeki hafta bir toplantı yapacaklarını belirten Çelebi, görüşmeden olumlu cevap alınamaması durumunda grevlerinin, yeni eylem kararlarıyla süreceğini söyledi. Grevin artık sadece Adana değil, tüm Türkiye'ye hatta uluslararası platformlara taşındığını aktaran Çelebi, işçilerin onayını almadan imza atmayacakları konusunda da söz verdi. Sadece ücret artışı için mücadele etmediklerini belirten Çelebi, amaçlarının sendikal hak ve özgürlüklerin sağlanması olduğunu söyledi. Grevin Türkiye'de sendikasızlaştırmaya karşı önemli bir grev olduğunu belirten Çelebi, eğer anlaşma sağlanmazsa artık salon toplantıları ile yetinmeyeceklerinin altını çizdi. Süleyman Çelebi'nin sözleri sürekli olarak, "Direne direne kazanacağız", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "İnadına sendika, inadına DİSK" sloganlarıyla kesildi. Saat 13.00'te başlayan şenlik 18:00'de sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Gazetecilere 'casusluk' komplosu

SONRAKİ HABER

TÜMTİS'ten her yerde örgütlenme atağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...