08 Temmuz 2000 21:00

Öğrenciler mağdur, AB memnun

Eğitim sisteminde adına "reform" denilen değişiklikler milyonlarca öğrenciyi mağdur ederken,Milli Eğitim Bakanı, AB ve Dünya Bankası'nın duyduğu memnuniyeti anlatıyor.

Paylaş
Öğrenciler mağdur, AB memnun
Selçuk Yaşar Boyacılık Endüstri Meslek Lisesi'nin temel atma töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, "eğitimde reform" dediği değişikliklerin süreceği mesajını verdi. Bostancıoğlu, "Çocuklarımız üniversiteye giremiyor" diye tepki gösteren öğrenci velilerinin sesini ise duymazlıktan geldi.
Açılış töreninde yaptığı konuşmada, "AB ve Dünya Bankası, uyguladığımız sistemi, dünyanın başka ülkelerine örnek gösteriyor" diyen Bostancıoğlu, eğitim kaynaklarını devlet bütçesi, halk ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle sağladıklarını belirtti.
Yeni özel okul yasası
Milli Eğitim Bakanı Bostancıoğlu, ortaöğrenimde yeniden yapılanmaya gittiklerini, mesleki ve teknik eğitime ağırlık vereceklerini dile getirerek, "Yüzde 35 nitelikli genel eğitim, yüzde 65 nitelikli mesleki ve teknik eğitim hedefimiz. Eğitim, üretim için olmalıdır. Diploma almak veya askerliğini asteğmen olarak yapmak için olmamalıdır. Vakıfların, odaların meslek yüksekokulları açabilmeleri için eylül ayında Meclis'e yasa tasarısı sunacağız. Bize göre en büyük kötülük, meslek yüksekokullarının kapatılması, bunun yerine üniversite açılmasıdır" dedi.
Eğitim sermayeye teslim
Meslek yüksekokullarını bitiren gençlerin üniversiteye girişlerini büyük ölçüde engelleyen sistemi savunan Bostancıoğlu, yıllarca motor eğitimi almış bir gencin, hukuk veya işletme okumasına karşı olduklarını söyledi. Bostancıoğlu'nun tören sırasında, işadamı Selçuk Yaşar'a "İnşallah, Selçuk Yaşar Üniversitesi'nin de temelini birlikte atarız" demesi dikkat çekti.
Yaşar Topluluğu Başkanı Selçuk Yaşar da, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın boyacılık mesleğini usta çırak ilişkisinden çıkarmak için, bu meslek lisesini yapma kararını aldığını söyledi.
Velileri duymadı
Bu sırada, Mağdur Meslek Lisesi Öğrencileri Velileri Grubu Sözcüsü Mehmet Bacı ile öğrenci velileri "Meslek liselerinde okuyan çocuklarımız üniversiteye giremiyor" diyerek, uygulanan sisteme tepki gösterdiler. Ancak, Bostancıoğlu, öğrencileri ve velilerini duymazlıktan geldi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Baz istasyonları kaldırılmalı
İstanbul Çevre Komisyonu, baz istasyonlarının yol açtığı tehlikelere dikkat çekerek, şehire yakın yerlere ve yerleşim mekânlarına kurulan baz istasyonlarının kaldırılmasını ve cep telefonlarının üzerine "Sağlığa zararlıdır" ibaresinin konulmasını istedi. Dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Cerrahpaşa Halk Sağlığı Ana Bölüm Başkanı Uzman Doktor Günay Can, baz istasyonlarının neden olduğu birçok hastalığa değinerek, şu an araştırmalar yapıldığını söyledi.
Can, meydana gelebilecek hastalıkların kısa vadede belli olamayacağını belirterek, meydana gelebilecek psikolojik rahatsızlıkların da gözardı edilemeyeceğini ifade etti. Bu konuda bazı önlemler alınması gerektiğini kaydeden Can, baz istasyonlarının yerleşim alanları dışına kaydırılması gerektiğini vurguladı. Basın toplantısına katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, baz istasyonlarının gelecekteki etkilerinin çok fazla bilinmediğini dile getirerek, Beyoğlu'daki Telsim ve Turkcell bayilerinden bölgedeki baz istasyonlarının sayısı konusunda bilgi istediklerini, fakat henüz bir sonuç alınamadığını ifade etti. Topbaş, şehir içinde ve yerleşim alanlarında bulunan baz istasyonlarının da kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Hava Yönetimi Daire Başkanı Ece Tok, bundan sonra baz istasyonu kurmak isteyenlerin İl Mali Çevre Kurulu'ndan bir rapor almaları gerekeceğini belirterek, ancak yer uygunluğunun tespiti yapıldıktan sonra istasyonların kurulabileceğini, şu an bunun için bir genelge çıktığını ve kısa zamanda uygulanacağını kaydetti. Sadece bununlada yetinilmeyerek, baz istasyonları kurulduktan sonrada kontroller yapılacağını söyleyen Tok, sürekli olarak yapılan ölçümlerin sonucunda herhangi bir zarar olmaması halinde baz istasyonlarının kalabileceğini ifade etti.
Cihangir Güzelleştirme Derneği'nden Tülay Konur da, Cihangir'in deniz seviyesinden yüksek olması nedeniyle bölgede çocuk yuvası, hastane, okul gibi birçok yerde baz istasyonu olduğunu belirtti. İstanbul Çevre Müdürü Yavuz Çengel ise, baz istasyonlarının ölçümlerini yapmak için gerekli maddi olanaklarının olmadığını belirterek, bir ölçüm istasyonu kurmak istediklerini fakat maddi olarak sorunlarının olduğunu kaydetti. Cep telefonlarının sağlığa zararının bütün dünya tarafından kabul edildiğini söyleyen Çengel, cep telefonlarının üzerine "Sağlığa zararlıdır" ibaresinin konmasını istediklerini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Mustafa Yalçıner'in cezası onandı

SONRAKİ HABER

Avustralya'nın kayıp kuşağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa