08 Temmuz 2000 21:00

Mustafa Yalçıner'in cezası onandı

Ankara'da bir paneldeki konuşması 312. maddeye aykırı bulunan EMEP GYK Üyesi Mustafa Yalçıner'e verilen 13 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

Paylaş
Yalçıner'in cezası onandı
Emeğin Partisi (EMEP) Genel Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yalçıner hakkında yıllar önce yaptığı bir konuşma nedeniyle 312. maddeyi ihlal ettiği gerekçesiyle verilen 13 ay hapis cezası onandı. Kürt sorununa ilişkin olarak yaklaşık 6 yıl önce Ankara'da katıldığı panelde yaptığı konuşmadan dolayı TCK'nın 312. maddesi uyarınca açılan dava sonrası Ankara 2 No'lu DGM, Yalçıner'e 13 ay hapis cezası vermişti. Temyiz edilen ve Yargıtay'da ele alınan dava sonunda Yalçıner'e verilen ceza onandı. TCK'nın 312. maddesi gereğince verilen bu ceza sadece hapis cezasını içermiyor. Bu maddeden dolayı ceza alanlara aynı zamanda siyaset yasağı da getiriliyor. Yalçıner'in ceza ertelemesi için başvuracağı bildirildi.
EMEP'ten tepki
EMEP GYK Üyesi Mustafa Yalçıner'e verilen cezanın onanması sonrası açıklama yapan EMEP Genel Merkezi, sistemi eleştirenlerin 'hukuki' olarak siyaset dışına çıkarılmasını sağlayan 312. maddenin bir an önce kaldırılması gerektiğini belirtti. Bu maddenin siyaset yapma ve düşünceyi açıklama özgürlüğünü hiçe saydığı ifade edilen açıklamada "Bu madde siyasi konjektüre göre keyfiyetli işletilebiliyor.
Bu yönüyle egemen devletin politikalarını şu veya bu düzeyde eleştirip karşı çıkanların, yönetici sınıfların hoşuna gitmeyen, işine gelmeyenleri söyleyenlerin, siyaset dışına itilmesinin 'hukuki' yolu olarak kullanılıyor" dendi.
Bu maddeye dayanarak pek çok ünlü siyasetçi ve aydının hapse atıldığı ve siyase yasaklı hale getirildiği ifade edilen açıklamada, kapatılan Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a verilen ceza ile 312. maddenin tekrar gündeme geldiği kaydedildi.
'Madde her dönem korundu'
Şu an kendilerine sorulduğunda Başbakan Bülent Ecevit'in ve koalisyon ortaklarının bu cezaya karşı olduklarını söyleyeceklerine dikkat çekilen açıklamada, "Her ne hikmetse Anayasa değişikliğinde olduğu gibi bu madde de bir türlü kaldırılmıyor. Sürekli kamuoyunda tartışılıp yoğun tepki almasına karşın bu madde her dönem siyasi iktidarlar tarafından korundu ve kaldırılmadı" dendi.
Açıklamada, bu yönüyle hükümette yer alan ya da almayan sermayenin sözcüsü durumundaki partilerin demokratikleşme yönündeki samimiyetsizliklerinin ortaya çıktığı anlatılarak, bu maddenin bir an önce kaldırılması gerektiği vurgulandı.
EMEP'in açıklamasında son olarak "TCK ve Siyasi Partiler Yasası'nın siyasi faaliyet yürütme ve örgütlenme hakkını kısıtlayan bütün maddeleri değiştirilmeli, bu yasalar demokratik tarzda yeniden düzenlenmelidir" dendi.
ÖNCEKİ HABER

Sağlıkçının öfkesi sokağa taştı

SONRAKİ HABER

Öğrenciler mağdur, AB memnun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa