08 Temmuz 2000 21:00

İranlı öğrencilerden çağrı

İran'da geçen yıl yapılan büyük öğrenci protestoları, dün birinci yılını doldurdu.

Paylaş
İranlı öğrencilerden çağrı
İran'da geçen yıl yapılan büyük öğrenci protestoları, dün birinci yılını doldurdu. İranlı öğrenciler, yıldönümü nedeniyle yaptıkları çağrıda, "reformcu" mollaların kontrolündeki meclisten halkın çıkarlarını savunmasını istediler.
'Sivil toplum için'
Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'yi destekleyen Üniversite Öğrencileri ve Mezunları İslami Dernekler Konfederasyonu, yıldönümü nedeniyle yayımladığı bildiride, meclisten "demokrasinin kurumsallaşması ve sivil toplum için" gerekli yasaları çıkararak, halkın hak ve çıkarlarını savunmasını talep etti.
Bildiride, Hatemici milletvekilleri tarafından meclise sunulan silahlı güçlerin üniversitelere girmesini önleyen yasa tasarısının öncelikli olarak görüşülmesinin kabul edilmesi ve Tebriz Üniversitesi'nde meydana gelen olaylarla ilgili soruşturmanın sonuçlandırılması istendi.
Tahran Üniversitesi Yurdu'nun basılmasını protesto için Tebriz Üniversitesi'nde geçen yıl yapılan öğrenci gösterisine silahlı milisler (Besiç) saldırmıştı. Burada tutuklanan bazı öğrenciler hapis cezası aldılar.
Öğrencilerin bildirisinde, "Adaletin keskin kılıcı neden sadece reformcuların boynuna iniyor? Muhafazakâr suçlular, çeşitli hilelerle cezalandırılmaktan nasıl kaçabiliyorlar?" diye soruldu.
Mollalara 'mafya' suçlaması
"İktidar ve servet mafyası" olarak adlandırdığı muhafazakâr mollaların öğrenci hareketini ezmeye çalıştıkları kaydedilen bildiride, "Biz öğrenci hareketinin temel direği olarak, hep uzlaşma ve şiddeti reddetme yönünde hareket edeceğiz" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Putin borçlanmayı dizginledi

SONRAKİ HABER

Prim hak getire

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...