08 Temmuz 2000 21:00

Putin borçlanmayı dizginledi

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma, yerel hükümetlerin dış borç almasını yasaklayan yasa tasarısını ikinci oylamada onayladı.

Paylaş
Putin borçlanmayı dizginledi
Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma, yerel hükümetlerin dış borç almasını yasaklayan yasa tasarısını ikinci oylamada onayladı.
Yasa tasarısı, önceki gün, Duma'nın 305 milletvekili tarafından kabul edildi. 5 milletvekili çekimser kaldı, ret oyu çıkmadı.
Sıra Konsey'de
Tasarı, anayasa gereği Duma tarafından yapılacak 3. oylamadan sonra parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'ne gönderilecek. Dış borca ilişkin oylama, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in son bir ay içinde Rusya Federasyona'na bağlı bölge yöneticilerinin yetkilerini daraltması ve ülkeyi Moskova'nın denetimini güçlendirecek şekilde 7 idari bölgeye ayırmasına bağlı süreç içinde yapıldı.
Güçlü mali politika
Yasa tasarısı Federasyon Konseyi'nden de geçerse, Rusya'da ancak birkaç bölgenin dış borç alabilme imkânı kalacak. 1998 ekonomik kriziyle beraber Rusya bölgelerinin ayrı olarak dış borç alımları, merkezi hükümeti çok zor duruma soktu. Rusya hükümetine ekonomik önerilerde bulunan ve bölge hükümetlerinin sağlam bütçe yapmalarını sağlamaya çalışan Rusya-Avrupa Ekonomi Siyaseti Kurumu'ndan Rory MacFarquhar, Rusya Federasyonu'na bağlı cumhuriyet ve bölge hükümetlerinin dış borç almasını yasaklayan yasanın güçlü bir mali politika olduğunu bildirdi.
Pragmatik dış politika
Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya'yı güçlü ve bağımsız bir devlet yapmak için dış politikada pragmatik bir yol izleyeceğini" söyledi.
Devlet başkanı seçildiği mart ayından bu yana ilk kez ulusa seslenen Putin, Rus parlamentosunda yaptığı konuşmada, Rusya'nın güçlü bir ülke olması gerektiğini ve dış politikanın bu amacı yerine getirmeye yöneleceğini belirtti.
Putin, "Dış politikada bağımsız olduğumuz şüphe götürmez. Dış politikamız pragmatizm üzerine dayandırılmalı, ekonomik etkinliği temin etmeli ve ulusal amaçlara öncelik vermelidir" dedi.
"İfade özgürlüğü, Rus demokrasisinin vazgeçilmez değeri olarak kalacaktır" diye konuşan Putin, ticari medya sahiplerini, medyayı birbirleriyle ve devletle savaşmakta kullanmak ve yanlış haber yaymakla suçladı.
Rusya'nın terörizmin tehlikelerinden kurtulması için çaba sarf etmeleri gerektiğini belirten Putin, terörizmin toprak bütünlüğüne sistematik olarak zarar verdiğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Hesapları tutmadı

SONRAKİ HABER

İranlı öğrencilerden çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...