07 Temmuz 2000 21:00

Çalışanlar da var bu havalarda!

"Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın", "Saat 11.00-15.00 arası güneşlenmeyin", "Sıcaklar ciddi hastalıklara, ölümlere yol açabilir önlem alın" gibi anonsları bir haftadır o kadar çok duyduk ki!

Paylaş
Çalışanlar da var bu havalarda!
Muzaffer Özkurt
"Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın", "Saat 11.00-15.00 arası güneşlenmeyin", "Sıcaklar ciddi hastalıklara, ölümlere yol açabilir önlem alın" gibi anonsları bir haftadır o kadar çok duyduk ki! Nedense, tatil bölgelerinde güneşlenen, denizde eğlenen insanların görüntüleri ile birlikte verildi bu uyarılar. Oysa, "güneşe çıkmak zorunda olanlar", o bölgelerin yanına bile yanaşamıyor. Onlar sokaklarda çalışan yol işçileri, kazı işçileri, çöpçüler; gün boyu direksiyon başında ter döken şoförler, seyyar satıcılar...
Güneş altında ter döken işçilerin, ne bu uyarıları dikkate alma şansları var, ne de önlem alma. Tek düşünceleri, akşam eve dönerken, evde bekleyenlere ekmek götürebilmek. "Sıcaklarda dışarı çıkmayın" diyenlere, "O zaman gelip bize para versinler. Giderlerimizi onlar karşılasınlar" diyorlar ve ekliyorlar: "Tatil bizim neyimize. Karnımızı doyurmaya çalışıyoruz".
Konuşmak da yasak
Bunca sıkıntının arasında çalışan işçilere, dertlerini anlatmak bile yasak. Sokakta yerleri süpürürken konuşmak istediğimiz temizlik işçileri, taşeron şirketin amiri izin vermediği için tek bir söz bile söylemediler. "Baksana amir burada, nasıl konuşalım" diyen işçilerin amirine sorduğumuzda ise, "Ne konuşacaksın. bizim böyle şeylerle işimiz olmaz" dedi, bir yandan işçilere nereleri temizlemeleri gerektiği talimatını vererek.
Uzmanlar uyarıyor
Uzmanlar ise, uzun süre sıcakta kalan insanların vücut ısısı ile ilgili sorunlar yaşadığını, vücut sıcaklığının, beyin ısısının 36.5-37 derecenin altında sabit kalması gerektiğini söylüyorlar. Aksi taktirde sıcak çarpması yaşanıyor. Sıcakta kanın bir bölümünün deriye yönelmesi ve iç organlara az kan gitmesi de söz konusu. Bu durum, su kaybına neden oluyor.
Sıcaklar, tuz kaybına da neden oluyor ve bu kalbin yükünün artmasına, kalbin yetersiz kalmasına neden oluyor. Yeterli su içilmemesi durumunda ise, damarlar genişliyor ve tansiyon düşüyor, kalp krizi riski gündeme geliyor. Böbrek rahatsızlığı olanların sorunu yoğunlaşıyor, onlarda da kalp krizi riski oluşuyor. Sıcağa bağlı olarak kan dolaşımının artması ise, yüksek tansiyona neden oluyor ve beyin kanaması gündeme gelebiliyor. Uzmanlar, vücudun kendi ısısını koruyamaması halinde, ölüme bile yol açacak güneş çarpmaları yaşanabileceğini söylüyor. Gölgede çalışmak, şapka takmak, açık renk kıyafetler giymek, bol bol sık aralıklarla sıvı almak, aşırı efordan kaçınmak gerekiyor.
Ancak, çalışmak zorunda olan işçiler, bu önlemlerin çoğunu alabilecek koşullara sahip değil.
ÖNCEKİ HABER

'Artık yeter' demenin zamanı geldi

SONRAKİ HABER

Hesapları tutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...