07 Temmuz 2000 21:00

'Artık yeter' demenin zamanı geldi

Ben İzmir Menemen İlçesi'nde Savranoğlu Deri'de 4 yıldır çalışıyorum. Her altı ayda zam olmasına rağmen asgari ücreti aşamadım.

Paylaş
'Artık yeter' demenin zamanı geldi
H.Hüseyin Özkan - Savranoğlu Deri İşçisi
Ben İzmir Menemen İlçesi'nde Savranoğlu Deri'de 4 yıldır çalışıyorum. Her altı ayda zam olmasına rağmen asgari ücreti aşamadım. Ne zaman biraz fark istesem aşağılandım. Rencide edilecek sözler söylendi. "İş burada, kapı orada" denildi. Ancak ocak ayında devletin verdiği yüzde 25 zam farkını hiçe alan sayın patronumuz yüzde 15 zam yaptı.
Şubat ayında Deri-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Yılmaz ve Deri İş Genel Başkan Vekili Musa Servi ile tanıştık. Böylece sendikalaşma çalışmamız başladı. Bir buçuk ay sonra 27.03.2000 tarihinde 62 işçiyi noter huzurunda sendikaya üye yaptık. Yaklaşık bir ay sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yazı gelmesi üzerine müfettişler, işçi sayısını tespit etmek için işyerine geldiler. Genel mevcut 86 olmasına rağmen işyerinde 72 işçi tespit edildi. Patron daha sonra "Benim fabrikamda üye azınlığı var" diyerek yetki tespitine itiraz etti. Patron Murat Sarvanoğlu, sendikaya 62 işçinin üye olduğunu bilmesine rağmen zaman kazanmak için bunu yaptı.
Sendikaya üye olduktan sonra patronun baskıları daha arttı. Önce "elebaşı" denilerek üç işçinin işine son verildi. Bir hafta sonra mazeret göstermeksizin 13. maddeden dört arkadaşımızın çıkışı daha verildi. Daha sonra bakım bölümünde çalışan işçiler zorla dışarı çıkarılmak istendi. Arkadaşlarımız çkmayınca patronun kendisi gelerek makinayı durdurdu ve anahtarını cebine koydu. Sonra da noter çağırıp "Bunlar çalışmıyor" deyip, 17. maddeden 5 arkadaşımızın da çıkışını verdi.
Bir hafta sonra 4 işçinin de çıkşını verdi. İşyerini terk etmeyerek direnişe geçtik. Sağ duyulu ve duyarlı Emeğin Partisi başta olmak üzere Sosyalist İktidar Partisi ve İşçi Partisi bizleri ziyaret etti. Birçok sendika şubesi ve Deri- İş Genel Başkanımız Yener Kaya basın toplantısı düzenleyerek sesimizi duyurmaya çalıştık.
Emeğiyle ve alınteriyle geçinen tüm işçilerin birleşerek; işçilerin kanını emen, kendilerini akıllı (!) sanan sayın patronlara "Artık yeter" demenin zamanı geldiğine inanıyorum. Bütün duyarlı insanları dayanışmaya çağırıyoruz.
ÖNCEKİ HABER

235 işçi Türk Metal'den istifa etti

SONRAKİ HABER

Çalışanlar da var bu havalarda!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...