07 Temmuz 2000 21:00

235 işçi Türk Metal'den istifa etti

Ankara-İstanbul Yolu üzerinde bulunan ve çelik kontrüksiyon işi yapan Gama'da çalışan 235 işçi, kendilerine sahip çıkmayan Türk Metal Sendikası'ndan istifa ederek Özçelik-İş'e geçtiler.

Paylaş
235 işçi Türk Metal'den istifa etti
Tacim Coşgun
Ankara-İstanbul Yolu üzerinde bulunan ve çelik kontrüksiyon işi yapan Gama'da çalışan 235 işçi, kendilerine sahip çıkmayan Türk Metal Sendikası'ndan istifa ederek Özçelik-İş'e geçtiler.
İşyeri baştemsilcisi Süleyman Vural, sendikanın işyerleri ile ilgisiz olduğunun altını çizerek, "Sendikadan istifa edip başka sendikaya geçtiğimizi ancak olaydan bir hafta sonra öğrendiler. Sağ olsunlar bu kadar ilgi gösterdiler" diyerek sendikalı iken göremedikleri ilgiyle ancak ayrıldıktan sonra karşılaştıklarına dikkat çekti.
Özçelik-İş'e geçmelerinin ardından tehdit edildiklerini, hatta kendisinin patrona şikâyet edilip işten attırılmak istendiğini aktaran Vural, sendikanın, hakkını savunduğu işçiye bunu yapmaması gerektiğini belirtti. "Evlerimizi aradılar ve Süleyman Vural ile Türk Metal'in eski merkez yöneticisi, Özçelik-İş'in şu anki danışmanı Refik Üstün'ün tehditleri altında sendika değiştirdiğimiz yönünde şahit olmamızı istediler" diyen Vural, Türk Metal'in aile şirketi gibi yönetildiğini ve birinin yerine başka bir Kırıkkaleli'nin geldiğini kendilerini asıl kızdıran şeyin bu olduğunu hatırlattı.
Türk Metal Sendikası'nın verdiği hiçbir sözü tutmadığını kaydeden Vural, Kıbrıs'ta sendikaya ait otelin yine sendikanın yönetiminde olan vakfa devredildiğini, Kırıkkale'de huzurevi olarak yapılan yerin benzinlik olarak kullanıldığını, Çubuk'ta yapılması planlanan eğitim kompleksine hâlâ başlanılamadığını, İstanbul yolu üzerinde işçi hastanesi yapmak için sekiz katlı bir bina alındığını ama yurt yapıldığını dile getirdi. Yöneticilerin işyerlerini ziyaret etmediğini, zor durumlarında yanlarında göremediklerini kaydeden Vural, "Bütün bunların üzerine temsilcilerle oturup konuştuk, sonra da işçilerle konuştuk, işçiler bize, başkan şunlara bir ders verelim, dediler. 235 işçi bir buçuk saat içinde istifa etti ve Özçelik-İş Sendikası'na üye olduk." dedi.
'Tehdit etmedik'
Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı Yavuz Gökçe ise daha önce sendikalarında Teşkilatlandırma Sekreterliği yapmış Refik Üstün'ün Özçelik-İş Sendikası'na danışman olmasının ardından, işyeri temsilcileri ile geçmişten kalan dostluk nedeniyle böyle bir olayın yaşandığını, istifanın ardından burada çalışan işçilerle konuştuklarını ama tehdit etmediklerini söyledi. Temsilcinin, işçilere, "İşveren böyle istiyor" dediğini ve ortada bir menfaat söz konusu olduğunu iddia eden Gökçe, Özçelik-İş'e geçen Üstün'ün üye pazarlığını kullandığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Belediyelerde grev kararları yayılıyor

SONRAKİ HABER

'Artık yeter' demenin zamanı geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...