07 Temmuz 2000 21:00

Yeni 'diyet' mektubu

Yeni taahütlerin arasında Tekel, kamu bankaları, Telekom ile Çaykur ve şeker fabrikalarının bünyesindeki sanayi işletmelerinin özelleştirilmesi; gelecek yıl da ücret ve maaşların "hedeflenen enflasyon" oranında belirlenmesi; tarımsal birliklerin tasfiyesi bulunuyor.

Paylaş
Yeni 'diyet' mektubu
Hükümetin IMF'nin istediği yeni taahütleri de yerine getirmek için hazırladığı 2. Ek Niyet Mektubu da yürürlüğe girdi. IMF İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği toplantısında, aralık ayında imzalanan stand-by anlaşması doğrultusunda üçüncü kredi dilimini oluşturan yaklaşık 295 milyon doların, Ankara'nın kullanımına açılmasını onayladı. Kredi karşılığında yapılacakların listesini ise toplantı sonunda IMF Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkan Vekili Stanley Fischer tek tek sıraladı.
Türkiye'nin IMF'ye verdiği 2. Ek Niyet Mektubu, IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısında onaylandı.
2. Ek Niyet Mektubu'nda Tekel, kamu bankaları, Türk Telekom ile Çaykur ve şeker fabrikalarının bünyesindeki sanayi işletmelerinin özelleştirilmesi; gelecek yıl da ücret ve maaşların "hedeflenen enflasyon" oranında belirlenmesi; tarımsal birlik ve kooperatiflerin yeni çıkartılan yasa doğrultusunda yeniden yapılandırılmasına hız verilmesi gibi taahhütler bulunuyor.
Hükümete övgü
Toplantı sonunda bir açıklama yapan IMF Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkan Vekili Stanley Fischer, hükümeti stand-by anlaşmasına uyduğu için kutladı. Özellikle tarımsal destekleme fiyatlarının, ücret ve maaşların enflasyon programı çerçevesinde belirlenmesinin "umut verici" olduğunu savunan Fischer, özelleştirmenin de çok iyi gittiğini belirtti. Fischer, "Türk Telekom'un özelleştirilmesine de biraz gecikmeyle de olsa başlanmaktadır. Özelleştirme sürecinin hızlandırılması gerekmektedir" diye konuştu.
Devletin denetimi altına alınan bankaların da hızla yeniden yapılandırılması ve sonunda özelleştirilmesiyle ilgili olarak Türk hükümetine telkinde bulunduklarını kaydeden Fischer, genel olarak "yapısal reformlar" alanında da ilerlemenin sürdüğünü ancak bazı gelişmelerin meydana geldiğini söyledi. Fischer, "Tarım satış kooperatifleriyle ilgili yasanın yakın zamanda kabulü ve buğday taban fiyatıyla ilgili kararlar, ekonomik programın yükümlülükleriyle uyum halinde olup, tarım politikalarının reforme edilmesinde temel adımlardır'" dedi.
Gelecek yıl da enflasyona endeksli
Yeni mektupta da dikkati çeken şey işçi ve memurlara yapılacak zammın gelecek yılın "enflasyon hedefi'" doğrultusunda belirleneceği.
Ek Niyet Mektubu'nda neler var?
  • Kamu sektörü ücretleri hususunda 2001 ve 2002 yıllarında yapılacak bütün ücret artışlarının hükümetin belirlediği enflasyon hedeflerine tam anlamıyla uygun olması niyetindeyiz.
  • Petrol Ofisi AŞ'nin ek olarak, iki önemli operasyon gerçekleştirilmiştir: TÜPRAŞ hisselerinin yüzde halka arzı ve bir GSM lisansının satışı. Özelleştirme işlemleri 2001 yılında devam edecek olup, bu kapsamda ağustos sonu itibariyle Özelleştirme İdaresi'ne devredilecek işletmeler portföyünü belirlemiş bulunuyoruz. Bu portföy; Türkşeker, Çaykur, MKEK ve ETİ Holding'in bazı fabrikalarını kapsamaktadır.
  • Tarım alanında program kapsamında bazı önemli yapısal değişiklikler halihazırda gerçekleştirilmiş olup, bu değişikliklerden en önemlisi devlet bankalarınca sağlanan kredi sübvansiyonlarının kaldırılmış olmasıdır. Destekleme fiyatları yaklaşık olarak hedeflenen enflasyon oranı kadar yükseltilmiştir. Tarımsal kooperatifler ve birliklere özerklik sağlayan bir kanunun 1 Haziran'da Meclis tarafından onaylanması ile (yapısal kriter) büyük bir reform gerçekleştirilmiştir. Bu kooperatiflerin yeniden yapılandırılmalarını kolaylaştıracaktır.
  • 2000 yılı içinde Tekel'i reforma tabi tutmak ve tütün destekleme fiyat mekanizmasını kaldırmak için gerekli üç yeni kanun çıkarılacaktır. İlk kanun Tekel'in destek alımı yapan birimini diğer ticari faaliyet gösteren birimlerinden ayıracak ve tütünün satışı için müzayede mekanizmasını hayata geçirecektir. Tekel'in destekleme alımı yapan birimi, satılmayan tütünü, aynı kalitedeki ürüne müzayedede verilen en düşük fiyattan en az yüzde 15 daha düşük bir fiyata satın alacaktır. İkinci kanun, alkollü içki üretimindeki tekeli kaldıracak ve böylece özel sektörün piyasaya girmesini sağlayacaktır. Üçüncü kanun ile Tekel'in içki, tuz ve tütün ürünleri üreten tesislerinin özelleştirilmesi sağlanacaktır. Tekel'in ticari varlıklarının satışı 2001 yılında başlayacak ve 2002 sonuna kadar tamamlanacaktır.
  • ÖNCEKİ HABER

    Güney Kore'de işçi protestosu

    SONRAKİ HABER

    Kamu emekçisi yüzde 10'a 'hayır' dedi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...