06 Temmuz 2000 21:00

Metal ve tekstilde çetin günler geliyor

Önümüzdeki aylardan itibaren metal ve tekstil işkolunda, 2001 yılı başlarında ise kamuda toplusözleşmelerin çetin geçeceğinin işaretleri şimdiden görülüyor.

Paylaş
Metal ve tekstilde çetin günler geliyor
Sultan Özer
Metal ve tekstil işkolunda önümüzdeki günlerden itibaren, kamu kesiminde ise 2001 yılı başlarında yenilenecek toplusözleşmeleri, patronların dayatmaları bekliyor. Hükümete baskılarıyla Lastik-İş grevini yasaklatan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), bir yandan esnekliği, bir yandan da hedeflenen enflasyon oranında artışı dayatıyor.
TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler'in, "İşveren" dergisinde yer alan, "Ekonomimizin kendini toparlayabilmesi ve '98'den beri gerileme süreci yaşayan ihracatımızın daha büyük darbe almaması, büyük ölçüde, işgücü maliyetindeki artışın enflasyon hedefini aşmamasına bağlıdır" açıklaması şimdiden sözleşmelerin çetin geçeceğini gösteriyor.
Ücretlerin tespitinde "gerçekleşen" enflasyon oranları yerine "hedeflenen" enflasyon oranlarının esas alınması prensibinin ülkenin ihtiyaçlarına karşılık geldiğini ileri süren Pirler, reel ücretteki hızlı artış trendinin enflasyonist baskı yarattığını vurgulayarak, "enflasyonla mücadele programı başlatan" hükümete de yüksek ücret istemine karşı "müdahale" mesajını verdi.
Pirler, "İşçi sendikalarının fahiş ücret zammı talepleri yerine, makul oranları benimsemeleri ve devletin de kendi sorumluluklarını yerine getirmesi uzlaşma olanaklarını güçlendirecektir" diyerek, bu konuda Ekonomik Sosyal Konsey'de uzlaşma istedi. Bununla da yetinmeyen Pirler, çalışma mevzuatının esnekleştirilmesini de istedi. IMF'nin Arjantin'le imzaladığı stand-by anlaşması çerçevesinde yasaların esnekleştirilmesinin de önemli olduğunu söyleyen Pirler, "Arjantin hükümetinin istikrar programı bu çerçevede sosyal güvenlik primlerinin azaltılmasını, kıdem tazminatının yeniden düzenlenmesini getirdi" diyerek, başta İş Yasası olmak üzere çalışma yasalarının "A'dan Z'ye" yenilenmesini istedi.
Toplusözleşme süreci
İşverenler bunları isterken, işçi kesiminde ise metal işkolunda toplusözleşme görüşme hazırlıkları sürüyor. İşverenlerin birlikte hareket etmesi ve hükümete de dayatmalarda bulunmalarına rağmen işçi kesiminde üç ayrı konfederasyona bağlı sendikalarda bir araya gelip, toplusözleşmeleri ortak yürütme çabaları henüz gözükmüyor.
Metal işkolunda en büyük sendika olarak Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nın tutumu belirleyici olacak. Türk Metal'in, MAİS Motorlu Araçlar İmal ve Satış AŞ'de 7 işyerinde işletme bazında toplusözleşme görüşmeleri başladı. MESS'le grup toplusözleşme görüşmeleri için ise çalışmalar sürüyor. Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş'in, MESS'e bağlı iki işyerinde yetki tespiti beklerken, oniki işyerinde ise çoğunluğu sağladığı bildirildi. DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası da örgütlü olduğu işyerlerinde toplusözleşme sürecini başlattı.
ÖNCEKİ HABER

Yılmaz ABD'de kayıp

SONRAKİ HABER

Tekstilde enflasyon oranında zam talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...