06 Temmuz 2000 21:00

Sadaka değil, toplusözleşme

KESK'in, memur maaşlarındaki yüzde 10'luk artışa karşı sendikalarının maaş belirlemelerinde taraf kabul edilmesi ve ek zam talepleriyle başlattığı eylemler devam ediyor.

Paylaş
Sadaka değil, toplusözleşme
Bu ay maaşlarına yapılan yüzde 10'luk düşük artışı protesto eden kamu emekçileri, maaş artışı belirlemelerinde konfederasyonları KESK'in taraf olarak kabul edilmesini istediler. KESK üyesi kamu emekçileri, ek zam talebiyle başlattıkları eylemlere dün birçok ilde yaptıkları oturma eylemi ve basın açıklamalarıyla devam ettiler.
KESK Adana Şubeler Platformu tarafından İstasyon Meydanı'nda yapılan basın açıklaması ve oturma eylemine yaklaşık 300 kişi katıldı. Eyleme TÜMTİS yönetici ve üyeleriyle tutuklu ve hükümlü yakınları da katılarak destek verdi. F tipi cezaevine karşı taleplerini dile getiren tutuklu ve hükümlü aileleri, genel af çağrısı yaptılar.
Yüzdelik düşük maaş artışlarını protesto eden kamu emekçileri, sendikalarının maaş belirlemelerinde taraf olarak kabul edilmesini istediler. Zorunlu Tasarruf Fonu'nda biriken paralarının da derhal ve bir seferde ödenmesini isteyen KESK üyeleri, yaklaşık 1 saat boyunca attıkları sloganlarla taleplerini dile getirdiler.
Enerji Yapı Yol-Sen Adana Şube Eğitim Sekreteri Zeki Kaya, BES Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Yalçın, SES Şube Başkanı Ali Dinigüzel ve BTS Şube Başkanı Mehmet Akdeniz eylem sırasında yaptığı konuşmalarla, maaş belirlemelerine ilişkin taleplerinin yanı sıra, sürgün ve baskıların son bulması, grevli toplusözleşmeli sendika hakkının tanınması gibi isteklerini de ifade ettiler. TÜMTİS Şube Sekreteri Halil Çekin de yaptığı konuşmada, işçi ve memurların ortak mücadelesinin önemine dikkat çekti.
Konak Meydanı'na yürüyüş
KESK İzmir Şubeler Platformu üyeleri, dün Basmane ve Konak Balık Hali'nden Konak Meydanı'na yürüdüler. Ek zam taleplerinin yerine getirilmesini ve zorunlu tasarruflarının ödenmesini isteyen kamu emekçileri, taleplerini, taşıdıkları pankart ve dövizlerin yanı sıra attıkları sloganlarla da dile getirdiler.
Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı eylemde konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Alim Murathan, "Biz kamu çalışanlarının ücretleri, hayali bir enflasyon rakamı üzerinden belirleniyor" dedi.
"Yüzdelik zamlara hayır", "Tasarruf hakkımız, söke söke alırız" sloganlarının atıldığı eylem halaylarla son buldu. Eylem sırasında TÜMTİS İzmir Şubesi'nin iki yöneticisinin Denizli'de gözaltına alınması da protesto edildi.
Vaatler tutulsun
KESK'e bağlı sendikalar Balıkesir'de de ANAP, DSP ve FP il başkanları ile görüşerek, seçim vaatlerinin yerine getirilmesini istediler. KESK Balıkesir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Aslan başkanlığındaki görüşme sırasında kamu emekçileri, Selçuk Kabakçı, Necmi Mızrak ve Yücel Özek'ten istemlerinin Meclis'e taşınacağı konusunda söz aldılar.
Bursa'da bugün eylem var
Bursa'da Enerji Yapı Yol-Sen binasında yapılan basın toplantısında bugün saat 18.00'de Orhangazi Parkı'nda yapılacak bordro yakma eyleminin duyurusu yapıldı.
Mersin/Hatay
Mersin'de Defterdarlık önünde oturma eylemi yapan kamu emekçileri, "Direne direne kazanacağız", "Nemalar hakkımız, söke söke alırız", "Devlet güdümlü sendikaya hayır" sloganlarıyla kararlılıklarını dile getirdiler. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı. Hatay'da da kamu emekçileri müze önünde yaptıkları eylemle hükümeti protesto ettiler.
ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri Ankara'ya yürüyor

SONRAKİ HABER

Murat Dil yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...