06 Temmuz 2000 21:00

K. İrlanda'da provokasyon büyüyor

Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta İngiltere ile birlik yanlısı Orange Order tarikatının 'geleneksel provokasyonu' Drumcree yürüyüşü, bu yıl da bölgede gerginliğe yol açtı.

Paylaş
K. İrlanda'da provokasyon büyüyor
Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta İngiltere ile birlik yanlısı Orange Order tarikatının 'geleneksel provokasyonu' Drumcree yürüyüşü, bu yıl da bölgede gerginliğe yol açtı. Birlikçilerin şiddet eylemlerini gerekçe gösteren İngiliz askerleri, Belfast sokaklarını işgal etti. Barış anlaşmasının imzalanmasından sonra bölgeden çekilen İngiliz askerleri, böylece iki yıl aradan sonra bölgeye dönmüş oldu. Ordu sözcüsü, askerlerin amacının "Can ve mal güvenliğini korumak" olduğunu söyledi.
Drumcree yürüyüşünün önceki günkü kısmı yine olaylı geçerken, Belfast'ın dışındaki bazı Kuzey İrlanda kentlerinde de küçük çaplı çatışmalar yaşandığı bildirildi.
Bağımsızlık yanlısı Katoliklerin yaşadığı Garvaghy Road yakınlarında Orange Order tarikatı üyeleri ve polis karşılıklı barikatlar kurdular. Tarikatçıların Garvaghy Road'dan geçmelerine izin verilmiyor.
Belfast'ın Sandy Row kesiminde polise saldıran bir grup üç polisi yaraladı, bazı araçları da kaçırdı. Kaçırılan bir otobüsü geri almaya çalışan polis, tarikatçıların şişeli tuğlalı saldırısıyla karşılaştı. Sandy Row yakındaki Donegall Road'da da birlikçiler kaçırdıkları bir otomobili ateşe verdiler. Göstericiler Carlisle Meydanı'nda da polise saldırdı. Shankill Alanı'nda silah sesleri duyulduğu bildirildi. Glengormley'de birlikçiler dövdükleri bir kişinin otomobilini yaktılar.
Özellikle Carrickfergus, Lurgan ve Ballynahinch kentlerinde de birlikçilerin saldırıları yaşandı.
Kuzey İrlanda Özel Polis Örgütü Şefi Ronnie Flanagan yaptığı açıklamada, istihbarat birimlerinden, silahlı grupların daha çok silah ve bomba kullanma niyetinde olduklarına ilişkin bilgi aldıklarını söyledi. İngiltere'nin Kuzey İrlanda Bakanı Peter Mandelson ise meydana gelen olayları "tam bir serserilik" olarak niteledi. Mandelson, meydana gelen olayların sıradan Orange tarikatı üyeleri tarafından da istenmediğini ileri sürdü.
İrlanda Kilisesi Başpiskoposu da "şiddet sürerse, bunun eninde sonunda insanların yaşamına mal olacağı" uyarısında bulundu. Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seamus Mallon ise göstericileri "geri çekilip düşünmeye" davet etti. 1997 yılında, tüm Kuzey İrlanda'ya yayılan şiddet olaylarının ardından Drumcree yürüyüşünün Garvaghy Road'dan geçmesine izin verilmişti.
ÖNCEKİ HABER

AP Echelon'u soruşturacak

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçileri Ankara'ya yürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...