06 Temmuz 2000 21:00

AP Echelon'u soruşturacak

Fransa'nın ardından, Avrupa Parlamentosu (AP) da ABD denetimindeki casusluk sistemi Echelon hakkında soruşturma başlatma kararı aldı.

Paylaş
AP Echelon'u soruşturacak
Fransa'nın ardından, Avrupa Parlamentosu (AP) da ABD denetimindeki casusluk sistemi Echelon hakkında soruşturma başlatma kararı aldı.
Önceki günkü AP toplantısında, İngiltere'nin Echelon'un faaliyetlerindeki rolüne ilişkin bir soruşturma başlatılması kabul edildi. Kararın, İngiltere-AB ilişkilerini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. AB'nin hedefi, Echelon'un Avrupalı şirketlerin aleyhine kullanılması konusundaki gerçekleri ortaya çıkarmak. Geçtiğimiz yıl AP'ye sunulan Echelon raporunun ardından, Kara Avrupası'nda özellikle İngiltere'ye karşı tepki oluşmaya başladı. Mayıs ayında ise, AB adalet bakanları, İngiltere İçişleri Bakanı'na ilk kez Echelon ile ilgili sorular sordular.
AB'nin hedefi
AB, bir yandan Echelon'un kendisine karşı kullanılmasını önlemek isterken, diğer yandan da artık Avrupa için sıkıntı vermeye başlayan İngiltere-ABD ilişkilerini sorguluyor.
Paris Başsavcılığı'nın Echelon ile ilgili soruşturma kararı almasının ardından, Almanya ve Danimarka'da da benzer bir sürecin başlayabileceği kaydediliyor.
1 yıl boyunca çalışacak
AP'nin aldığı karar uyarınca kurulacak soruşturma komitesi, 1 yıl boyunca çalışarak Echelon hakkında bilgi toplayacak. Komite, Avrupalı tekellerin, Echelon nedeniyle zarar görüp görmedikleri hakkında bir karar verecek ve ayrıca, "Avrupalı bireylerin özgürlüklerini korumak" için siyasi ve hukuki girişimler başlatılması yönünde tavsiyelerde bulunabilecek.
36 üyeli komitenin başkanlığına getirilmesi beklenen Portekizli Milletvekili Carlos Coelho, "Komite, gerçek ve söylentiyi birbirinden ayırt edecek. Ayrıca, Avrupalı yurttaşların özel yaşamlarını nasıl koruyabileceğini bulmaya çalışacak" diye konuştu.
Çekingen tavır
Ancak Avrupa Parlamentosu'nun, Echelon karşısında cepheden tavır alarak ABD'yle karşı karşıya gelmekten kaçındığı da görüldü. AP milletvekilleri, celp yetkisine sahip bir soruşturma komitesi yerine, sadece tanık dinleme yetkisi olan bir komite oluşturdular.
İngiliz hükümeti, Echelon'un varlığını resmen kabul etmiş değil. Ancak ABD ve İngiltere'nin konuyla ilgili suskunluğu, CIA eski Başkanı James Woolsey tarafından bozuldu. Woolsey, bir süre önce, Fransız Le Figaro gazetesine Echelon ile ilgili çeşitli bilgileri açıkladı.
Avrupa Birliği, Echelon'a karşı tavrını "birey ve kurumların özgürlüklerini korumak" perdesi altında gizlerken, asıl amacın AB'li tekellerin çıkarlarını korumak olduğu belirtiliyor. Nitekim AB, kendi casusluk sistemi olan Enfopol projesi üzerinde gizli çalışmalarını sürdürüyor.
ÖNCEKİ HABER

İkinci Camp David mi?

SONRAKİ HABER

K. İrlanda'da provokasyon büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa