05 Temmuz 2000 21:00

Tat Konserve'de lokavt kararı

43 salça fabrikası içinde sendikanın bulunduğu tek fabrika olan Tat'ta 30 Haziran'da grev kararı alınmıştı.

Paylaş
Tat Konserve'de lokavt kararı
Koç Topluluğu şirketlerinden Tat Konserve Sanayii AŞ bazı işyerlerinde lokavt kararı aldı. Tat Konserve'den İMKB'ye gönderilen açıklamada, Tek Gıda-İş Sendikası ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki uyuşmazlık üzerine sendikanın, işletme bazındaki Bursa'da 3 ve Balıkesir'deki 1 işyerinde 30 Haziran tarihinde grev kararı aldığı hatırlatıldı. Açıklamada, "2822 sayılı yasanın 27. maddesi uyarınca söz konusu işyerlerinde işverenlikçe lokavt kararı alındığı" belirtildi.
İşyerinde örgütlü Türk-İş'e bağlı Tek Gıda İş Sendikası'nın Bursa Şube Başkanı Mahmut Kanbal, Tat'ın salça sektöründe sendikalı tek işyeri olmasına dikkat çekti. Yöredeki 43 fabrikanın 42'sinde sendika bulunmadığını, bu işyerlerinde işçilerin asgari ücretle, hatta yasal asgari ücretin altında ücretle çalıştırıldığını, işçilerin köylerden toplandığını ve sosyal güvencelerinin bulunmadığını anlatan Kanbal, buna karşılık Tat'ta işçilerin yasal haklara sahip olduğunu, bu durumun da haksız rekabete yol açtığını söyledi.
Kanbal, "Sendikasızlık, kaçak çalışma ödüllendiriliyor. Sendikalı işyerinin rekabet gücü zayıflatılıyor. Sendikalar işverenin karşısında tek kelime söyleyemez oldu. Tat işvereni, 'Falanca firma asgari ücretle işçi çalıştırırken, ben niye 150 milyon lira vereyim' diye düşünüyor" dedi.
Çocuklar IMF tanımaz!
Tat'ta yaz aylarında sayıları 1500'e ulaşan işçilerden 170'inin kadrolu olduğunu, ücretlerin aylık ortalama 150 milyon lira olduğunu kaydeden Kanbal, lokavt kararının uygulanacağına inanmadığını belirtti. Kanbal, "Anlaşmazlığı masa başında çözmeye hazırız. İnsanları gerçekleşmemiş bir hayali enflasyon oranına göre mağdur etmenin anlamı yok. Büyük haksızlık olur" dedi. Kendilerinin yüzde 60 zam istediklerini, bu oranın 'gerçekleşen enflasyon kadar olduğunu' söyleyen Kanbal, "Çocuklar ne IMF'yi tanır, ne Cottarelli'yi. Biz onları yine okula göndermek, karnını doyurmak, harçlığını vermek zorundayız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

EXSA grevine Türk-İş'ten destek

SONRAKİ HABER

Baz istasyonlarına imar kanunu engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...