05 Temmuz 2000 21:00

Aşırı sıcak bunaltıyor

Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan aşırı sıcaklar, insan yaşamını tehdit eder boyutlara ulaştı.

Paylaş
Aşırı sıcak bunaltıyor
İstanbul İl Sağlık Müdürü Mecit Çalışkan, tüm yurdu etkisi altına alan aşırı sıcaklarda halkın sağlık sorunlarıyla karşılaşmamaları için bazı tedbirler almalarında yarar olduğunu duyurdu. Çalışkan, özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların, riskli saatlerde (11.00-15.00) dışarı çıkmamaları, serin yerleri tercih ederek, bol sıvı almaları önerisinde bulundu. Dışarı çıkılması zorunlu durumlarda da şapkayla korunulması gerektiğini vurgulayan Çalışkan, çocukların öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları ve güneşe doğrudan maruz kalmamalarına dikkat edilmesini istedi.
Sulu gıdalar alın
Sıcak günlerde sulu ve hafif gıdalar alınmasının önemine de işaret eden Çalışkan, haşlanmış sebze ve meyvenin tercih edilmesini, yağlı gıdalar ve alkolden ise kaçınılması gerektiğini kaydetti. Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastalarının sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınması gerektiğini belirten Çalışkan, "Sık sık ılık su ile duş yapmakta fayda vardır. Havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmamalı, hava sirkülasyonunun sağlanmasına dikkat edilmelidir" dedi.
Mecit Çalışkan, beklenmeyen durumla karşılaşıldığı zaman şunların yapılmasını tavsiye etti: "Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak, başı ve vücudu ıslatılmak suretiyle serinletilmelidir. Bilinç bulanıklığı olan hastalar hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir."
Davranışları etkiliyor
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi I. Nevroz Birimi Klinik Şef Yardımcısı Psikiyatrist Dr. Şeref Özer ise, aşırı sıcak hava ve yüksek nemin, bedensel yönden olduğu kadar psikolojik açıdan da insanı olumsuz etkilediğini belirtti. Dr. Özer, yaptığı açıklamada, psikolojik ve bedensel yapı arasında doğrudan bir ilişki olduğuna dikkat çekerek, "Aşırı sıcak ve yüksek nem yüzünden vücuttaki aşırı tuz ve su kaybının fazla olması beyni doğrudan etkiliyor. Bu da basit bir sinirlilik, kavgacılık halinden tutun da, ne yaptığını bilememe, şaşkınlık ve hafıza kaybına neden olabiliyor" dedi.
Çalışanlara etkisi
Aşırı sıcakların ve yüksek nemin özellikle çalışan insanların iş verimliliğini düşürdüğüne dikkat çeken Dr. Özer, işe karşı isteksizliğin oluştuğunu, dikkatin dağıldığını, çalışma temposunun düştüğünü ve insanın kendisini sürekli bitkin hissettiğini belirtti.
Bu arada, son yılların en sıcak günlerinin yaşandığı Aydın'da, güneş çarpması ve düşük tansiyon şikayetleriyle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısında artış olurken, hava sıcaklığı Urfa'da 43, İzmir'de ise 40 dereceye ulaştı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kemal Sunal uğurlandı
Ünlü sinema sanatçısı Kemal Sunal sevenlerinin ve yakınlarının gözyaşları arasında toprağa verildi. Geçtiğimiz günlerde geçirdiği kalp krizi sonrası 56 yaşında hayata gözlerini yuman Kemal Sunal için dün Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Sunal için düzenlenen törene katılmak isteyen sanatçı arkadaşları ve hayranları, sabah erken saatlerden itibaren tören salonunu doldurmaya başladılar. İzdihamın yaşandığı tören öncesi AKM önündeki bir ağaca "Sen Ölmedin Hababam" yazılı bir döviz asıldı. Tören, saat 10.00'da Kemal Sunal ile ilgili 4 dakikalık bir film gösterimi ile başladı.
Gösterim sırasında "Hababam Sınıfı" filminin müziği eşliğinde "Seni Unutmayacağız..." yazısının belirmesi üzerine salondan bulunanlar uzun süre alkışladı. Bunun ardından Kemal Sunal'ın naaşı önünde sanatçı arkadaşları tarafından saygı duruşu yapıldı. Öte yandan, AKM'nin giriş bölümünde, üzerinde Kemal Sunal'ın portresinin de yer aldığı bir masa oluşturuldu. Sunal'ın sanatçı dostları ve sevenleri, burada hazırlanan 3 ayrı deftere duygularını aktarmaya başladılar.
Tören sırasında Sunal'ın yakınları konuşma da yaptılar. Burada ilk olarak söz alan yönetmen Atıf Yılmaz, Sunal'ın ölümü üzerine "Niye ben değil de, Kemal?" dediğini belirtti. Kemal Sunal'ın farklı bir oyunculuk sergilediğini anlatan Yılmaz, "Şimdi onu kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Bunun adaletsiz olduğunu düşünüyorum" dedi.
Kemal Sunal'ın 30 yıllık dostu Müjdat Gezen ise Sunal'ın vefalı bir dost olduğunu söyledi ve gözyaşlarını tutamayarak konuşmasını yarıda kesti.
Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği Başkanı Rutkay Aziz de, "Kemal Sunal, 1970'li ve '80'li yılların Türkiyesi'nde yaşam ve koşullar karşısında bir toplumun da gülme yeteneği olduğunu anımsattı. Bir toplumun gülme hakkı olduğunu, bütün zorluklara ve baskılara rağmen gülebileceğini anımsattı" dedi.
Kültür Bakanı İstemihan Talay da söz alarak "Kemal Sunal, büyük bir fesfenin devamıydı. O felsefe, Türk halkının derin kültüründe yatan Nasrettin Hoca kültürü ve anlayışıydı" dedi ve Sunal'ın yakınlarına başsağlığı diledi.
Omuzlarda taşındı
Kemal Sunal'ın cenazesi törenin ardından cenaze aracına kadar omuzlarda taşındı. Sanatçının tabutunun ardından yürüyen yüzlerce kişi de uzun süre alkış tuttu. Buradan cenaze marşı eşliğinde AKM önünden Teşvikiye Camii'ne doğru kortej halinde yürüyüş başladı. Yürüyüşe yüzlerce kişi katılırken yol kenarında toplanan insanların da alkışlarla sevgilerini dile getirdi. Sunal'ın naaşı Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.
ÖNCEKİ HABER

Bayrampaşa Cezaevi'nde eylem

SONRAKİ HABER

Agora soluk alamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...