04 Temmuz 2000 21:00

Birlikçiler provokasyon yarattı

Kuzey İrlanda'da, İngiltere kraliyetine bağımlılık yanlısı Protestanların geleneksel yürüyüşleri bu yıl da gerginliklere neden oldu.

Paylaş
Birlikçiler provokasyon yarattı
Kuzey İrlanda'da, İngiltere kraliyetine bağımlılık yanlısı Protestanların geleneksel yürüyüşlerinde özellikle Katolik Mahallesi Garvaghy'den geçen güzergâhı kullanmadaki ısrarlı istekleri, bu yıl da gerginliklere neden oldu. Yürüyüşleri Düzenleme Komisyonu'nun bu yıl üçüncü kez Garvaghy Mahallesi'nden geçen güzergâhı kullanmalarına yasak koymasının ardından Protestanlar, şiddet eylemlerini sürdürüyor.
Bazı yerlerde önceki gün akşam saatlerinden itibaren güvenlik birimleriyle sıcak temas da yaşayan Protestanlar, Komisyon tarafından alınan kararın "kabul edilemez" olduğunu savunuyor. Polis tarafından 3 gün önce gözaltına alınan ve önceki akşam serbest bırakılan Protestan kitlenin liderlerinden Johnny Adair'in bölgeye gelişi de yeni olaylara neden oldu. Adair, yanında beyaz tişörtler giyen 80'e yakın gençle birlikte bölgeye geldi. Bu sırada kalabalığın içinden bir grup, yasadışı Protestan bir örgüt olan "Kuzey İrlanda Özgürlük Savaşçıları"nın imzasını taşıyan pantkartlar açtı ve havaya ateş etti.
Katolik düşmanı Orange tarikatı adına kısa bir açıklama yapan Portadown Sözcüsü David Jones da, Komisyon kararlarını tanımayacaklarını ima ederek, "Her şey planlandığı gibi gidecek" dedi.
Bağımsızlık yanlısı Sinn Fein'in Bölge Temsilcisi Dara O'Hagan ise, Orange tarikatının
yıllardır süregelen Garvaghy Mahallesi işgalini sona erdirmek konusunda bir adım atması gerektiğini belirtti ve "İnsanları sokağa dökmek ve şiddet tehditleri yaratmak barışın ruhuna aykırı. Garvaghy'de yürüyüş yapmaya kalkmak, bu sırada da halkla ağız dalaşına girmek kimseye yarar getirmez" dedi.
Yüzyıllar önce Protestan kral William'ın Katolik ordusunu yendiği 12 Temmuz gününün öncesinde yapılmak istenen geleneksel kutlama, her yıl olduğu gibi bu yıl da bölgeyi gerginliğe sürüklemiş oldu.
ÖNCEKİ HABER

ABD askeri yine taciz suçlusu

SONRAKİ HABER

Mühendislik taşeronlaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...