04 Temmuz 2000 21:00

FKÖ'den devlet ilanı kararı

FKÖ, Yaser Arafat'ın 13 Eylül tarihinde tek taraflı olarak devlet ilan etme önerisini kabul etti. FKÖ tarafında yapılan açıklamada ilanın 'yıl sonunu bulabileceği' ifade edildi.

Paylaş
FKÖ'den devlet ilanı kararı
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Konseyi, Filistin Özerk Yönetimi lideri Yaser Arafat'ın, "İsrail ile nihai anlaşmaya varılamasa da, yıl sonuna kadar bağımsız devlet ilan etme" kararını kabul etti. Devlet ilanı konusunu ABD ve İsrail ile yapılan görüşmelerde etkili bir koz olarak kullanan FKÖ'nün bu kararındaki samimiyeti 13 Eylül tarihinde ortaya çıkacak.
129 üyeli FKÖ Merkez Konseyi'nin 100 kadar üyesinin Gazze'de önceki gün başlayan toplantısı dün sona erdi. Konsey üyeleri, toplantı sonunda yapılan oylamada, Arafat'ın Batı Şeria ve Gazze'de bağımsız devlet ilan etme planlarına destek verdiler. Konsey Başkanı Selim El Zanun tarafından okunan sonuç bildirisinde, "Geçici dönemin sonu olan 13 Eylül'e yaklaşılırken, Merkez Konseyi'nin FKÖ Yürütme Komitesi'nden, başkenti Doğu Kudüs olacak bağımsız Filistin devletinin ilanı için gerekli adımları atmasını istediği" kaydedildi.
İsrail: Tanımayız
İsrail, Filistin'in kararına tepki göstermekte gecikmedi. Adalet Bakanı Yosi Beilin, yaptığı açıklamada, Filistin'in tek taraflı bağımsız devlet ilan etme kararının İsrail'in onayı olmadan 'geçersiz' olduğunu iddia etti. Beilin, "Dünya böyle bir devlet ilanı kararını tanısa bile, bu devlet İsrail'in onayı olmadan bağımsız olmayacaktır. Böyle bir devlet kâğıt üzerinde kalacaktır" diye konuştu. İsrailli Bakan, tek çıkış yolunun, barış içinde yaşamalarını sağlayacak bir anlaşmaya varmak için görüşmeler yapmak olduğunu ileri sürdü.
ABD'den tepki
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili de, ABD'nin Filistinlilerin tek yanlı olarak bağımsız devlet ilan etmelerine karşı olduğunu yineledi. Amerikalı yetkili, "Her iki taraf da bilmeli ki, tek yanlı devlet ilanı da olmak üzere, tek başına alınan kararlara karşıyız" dedi.
Öte yandan, ABD Başkanı Bill Clinton'ın İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin lideri Arafat'la birer telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Clinton'ın Barak ve Arafat ile temel konular ve sorunların çözümü yolunda görüştüğü, ancak hâlâ üçlü zirve konusunda bir karar vermediği belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Çile bitmedi!

SONRAKİ HABER

ABD askeri yine taciz suçlusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa