03 Temmuz 2000 21:00

KKTC'de asker-sivil gerilimi

KKTC'de polisin hükümete bağlanması tartışması şiddetleniyor. Öneriye karşı çıkan KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tugğnereal Özeyranlı'ya yanıt veren Başbakan Yardımcısı Akıncı, Özeyranlı'nın "çizmeyi aştığını" söyledi.

Paylaş
KKTC'de asker-sivil gerilimi
KKTC'de polis ve itfaiyenin sivil idareye bağlanması tartışması şiddetleniyor. KKTC Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mustafa Akıncı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tugğeneral Ali Nihat Özeyranlı'nın son günlerde söyledikleri ile "çizmeyi aştığını" söyledi.
Akıncı, makamında düzenlediği basın toplantısında, Polis Genel Müdürlüğü'nün açılışı sırasındaki konuşmasından dolayı töreni terk ettiği için kendisini eleştiren Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Özeyranlı'ya yanıt verdi.
Polis ve itfaiyenin sivil idareye bağlanmasının, demokratikleşme sürecinin bir parçası olarak sürekli gündeme geldiğini anlatan Akıncı, polisin sivil idareye bağlanmasına karşı çıkan komutanın, "Kıbrıs'ta ateşkes durumunun devam etmesini ve özel durum bulunmasını" gerekçe gösterdiğini, bunun ise geçerli olmadığını kaydetti. Ateşkesin Kıbrıs Rum Kesimi için de devam ettiğini, orada polisin İçişleri Bakanlığı'na bağlı olduğunu, Türkiye'nin de birçok ateş çemberinden geçtiğini ve polisin sivil idarenin emrinde bulunduğunu ifade eden Akıncı, polisin sivil idareye bağlanmasını istemekle hiçbir gizli amaç gütmediğini belirtti. Akıncı, "Açık ve net amacım, ülkemizde kendi kendimizi yönetmemizdir" dedi.
Polis Türkiye'ye bağlı
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın kâğıt üzerinde Başbakanlığa, uygulamada Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri'ne, oradan da Türkiye Genelkurmayı'na bağlı olduğunu ifade eden Akıncı, "Kıbrıs Türkü itfaiyesi ve polisiyle kendi kendi kendini yönetmeyi hak ediyor; en az Rumlar ve Türkiye'deki Türkler kadar... Kıbrıs Türkü'nün kendi kendini yönetmesini en fazla Türkiye desteklemelidir. Kendi kendini yöneten bir Kıbrıs Türkü, Türkiye için kazançtır" diye konuştu.
Polis Genel Müdürülüğü binasının açılışında, Tugğeneral Özeyranlı'nın konuşmasını protesto ederek tören alanını terk etmesine de açıklık getiren Akıncı, "Hükümete söz hakkı verilmeyen bir törende, komutanın, hükümetin öngördüğü ve ekonomik pakete koyduğu bir karara 'olamaz' demesine bir tavır olarak töreni terk ettiğini ve bunun herkes adına yapılmış bir demokratik hareket olarak algılanmasını" istedi.
Akıncı, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı da eleştirerek, Denktaş'ın, nisanda cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turundan sonra partisini ziyaretinde konuya destek verdiğini, aradan 3 ay geçmeden, polisin sivil yönetime bağlanmasına karşı çıktığını söyledi.
Törende restleşme
KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ali Nihat Özeyranlı, Polis Genel Müdürlüğü binasının açılış törende yaptığı konuşmada, polisin sivil idareye bağlanmasına karşı çıkarak, polisin askere, askerin de sivil idareye bağlı olduğunu, bu durumda polisin sivil idareye bağlanmasına gerek olmadığını söylemişti.
Törende bulunan Akıncı, Özeyranlı'nın konuşmasını, "demokrasi anlayışıyla bağdaştırmadığını" belirterek tören alanını terk etmişti. Özeyranlı, Akıncı'nın davranışı karşısında cevap hakkı doğduğunu belirterek, Akıncı'yı eleştiren açıklamasında, "polisin sivil yönetime bağlanmasının Akıncı'yı neden bu kadar ilgilendirdiğini" sormuş ve "turizmden sorumlu Devlet Bakanı olarak, kabinede en son konuşması gereken kişinin Akıncı olması gerektiğini" öne sürmüştü.
ÖNCEKİ HABER

'Kibar Feyzo' öldü

SONRAKİ HABER

Deri işçisi gerçek destek bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...