03 Temmuz 2000 21:00

Bunlar da IMF kulu

657'ye dahil yüzbinlerce memur asgari yaşam standartının dahi altında bir ücrete talim ederken, IMF ve Dünya Bankası programını uygulamakla görevli "kurul üyesi memurlar" milyarı aşan maaş alıyorlar.

Paylaş
Bunlar da IMF kulu
Milyonlarca memur asgari yaşam standartının dahi altında yaşarken ve enflasyon pragramı gerekçesiyle yüzde 25 maaş zammına talim ederken; çeşitli alanlarda oluşturulan "kurul" üyeleri milyarlarca lira maaş alıyorlar. Örneğin; 657'ye dahil ortalama bir memur 150-200 milyon lira kazanırken Rekabet Kurulu başkanı da memur statüsünde olmasına rağmen 2 milyar 905 milyon lira maaş alıyor. Üstelik bu kurulla atanacak memurlar da Dünya Bankası'nın önerileriyle atanıyor.
Kamu sektöründeki liberalleşmeyi ve yeniden yapılandırmayı yönetmek, denetlemek ve IMF programının uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulan "üst kurullar"da yer alan memurlar milyarlarca lira maaş alıyorlar. Buna karşın bu kurulların uygulanmasında sorumlu oldukları "istikrar programı"nın bütün yükünü çeken memurlar asgari yaşam standartının dahi altında bir maaşa talim ediyorlar.
Türkiye'deki bu maaş skalasının zirvesinde, çeşitli kurullar ile Merkez Bankası yer alıyor. SPK başkanı ile Merkez Bankası başkanının maaşları 3 milyar lirayı aşıyor. Bir süre önce kurulan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Telekomünikasyon İdaresi'nde ise maaş tespit çalışmaları devam ediyor. Bu iki kurumun üst düzey yöneticilerinin maaşlarının da, en az SPK kadar olması bekleniyor.
Mevcut listede Rekabet Kurulu Başkanı 2 milyar 905 milyonu bulan maaşıyla SPK ve Merkez Bankası başkanlarını izliyor. Bir SPK üyesi 2 milyar 882 milyon, bu kurumun bir daire başkanı 2 milyar 546 milyon, Merkez Bankası başkan yardımcıları 2 milyar 154 milyon lira maaş alırken, Genelkurmay Başkanının maaşı da 1 milyar 828 milyon lira olarak belirleniyor.
Bu denli yüksek maaş bağlanan memurların atamasında ise IMF ve Dünya Bankası yetkili. Onlar hükümete kimlerin bu kurullarda yer alacağını öneriyorlar.
ÖNCEKİ HABER

ABD'ye tek destek Türkiye ve İsrail'den

SONRAKİ HABER

Seyhan'da sendika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa