03 Temmuz 2000 21:00

ABD'ye tek destek Türkiye ve İsrail'den

ABD, BM bünyesinde kurulacak savaş suçluları mahkemesinde kendisi için imtiyaz istiyor. Bu konuda 43 ülke ABD'ye karşı çıkarken, sadece Türkiye ve İsrail destek verdi.

Paylaş
ABD'ye tek destek Türkiye ve İsrail'den
Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde oluşturulacak savaş suçları mahkemesinin çalışma esaslarıyla ilgili olarak New York'ta yapılan toplantılar sırasında ABD'ye, Türkiye ve İsrail'den başka destek veren ülke çıkmadı. ABD, BM şemsiyesi altında askeri müdahalelere katılacak askerlerinin, savaş suçları mahkemesi tarafından yargılanmasına karşı çıkıyor ve bu konuda kendisine ayrıcalık tanınmasını istiyor. ABD askerleri, Vietnam'dan Kosova'ya, Bosna'dan Irak'a, bugüne dek müdahale ettikleri her ülkede savaş suçları işlediler. Bu suçların arasında çok sayıda tecavüz ve cinayet vakası da var.
43 ülke imtiyaza karşı
ABD, New York'ta kapalı kapılar ardında yapılan ve 3 hafta süren müzakereler esnasında, savaş suçları mahkemesinin "ABD vatandaşlarının yargılanmak üzere kendisine teslim edilmesini isteme" yetkisini kısıtlamaya çalışmıştı. Bu konuda Washington hükümetine sadece Türkiye ve İsrail'den destek geldi. Toplantıda konuşan 45 ülke temsilcisinden 43'ünün ise "ABD vatandaşlarına ayrıcalık tanınamayacağı" görüşünü savundukları öğrenildi.
BM'deki müzakerelerin bu dönemi, 30 Haziran'da sona ermişti. Müzakerelere kasım ayında yine New York'ta devam edilecek. Tamamlanan toplantı döneminde, mahkemenin çalışmasıyla ilgili usul hukuku, delil sunumu ve suç unsurlarının belirlenmesi konularının tartışıldığı ifade edildi.
60 imza gerekiyor
Savaş suçları mahkemesinin oluşumuyla ilgili sözleşmeyi şimdiye kadar 13 ülke onaylamış bulunuyor. Almanya ve Kanada'nın sözleşmeyi yakında onaylamaları bekleniyor. Mahkeme, sözleşme 60 ülke tarafından onaylandıktan sonra faaliyete geçebilecek. Mahkemenin oluşumuyla ilgili sözleşme, 1998 temmuz ayında Roma'da kabul edilmiş ve İtalya'daki toplantıda 120 ülke mahkemenin kurulmasından yana görüş bildirmişti. Sözleşme aleyhinde sadece 7 ülke oy kullandı. Bunlar arasında ABD, Irak ve Çin de bulunuyor.
Savaş suçları mahkemesi, soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçları sanıklarını yargılayacak. Çin ve Mısır'ın, Roma toplantıları sırasında, bir ülke vatandaşlarını ancak "açıkça" suça teşvik ettiği takdirde, bu kişilerin yargılanmasını önerdikleri bildirildi. Yapılacak müzakerelerde bu madde kabul edildiği takdirde, bir hükümet vatandaşlarını suça teşvik etmemekle birlikte işlenen suçlara göz yumarsa, suç işleyen kişilerin mahkemece yargılanmasının çok zor olacağı belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Yasadışılık devlet politikası

SONRAKİ HABER

Bunlar da IMF kulu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...